Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Różnice między boa Leśnymi

Różnice między boa Leśnymi

Witam serdecznie!!
    Mam do was pytanie jakie są różnice między Corallus enydris enydris a hortulanus?? W ubarwieniu zapewne ale jeszcze w czym ?? W opisie na tutejszej stronie pisze, ze to są synonimy i tak w prawdzie to jeden i ten sam wąż. Lecz słyszałem inne opinie, ze to różne węże więc powiedzcie mi jak to z nimi jest

Re: Różnice między boa Leśnymi

czasami to nie jest to samo?

No właśnie na stronce tak pisze, ale spotkałem sie z opinia, że to są różne węże i chce wiedzieć co Wy o tym sądzicie a raczej co wiecie

enydris enydris to to samo co hortulanus na 100 %

poczytaj opis, coolary tam (z tego co pamiętam) dosć sporo właśnie o historii nazewnictwa gatunku...

lepiej poczytaj całosć na www.corallus.com

OPisy czytałem i nawet o tym pisałem Ale chciałem sie upewnić bo namieszano mi troche Dzięki chłopaki za pomoc

nie ma sprawy,po to forum

Jeżeli ktoś ma książkę czeskiego autora - Miroslava Kocian "Hroznysi a krajty" to według systematyki Corallus enydris i Corallus hortulanus to odrębne podgatunki. W ich opisach są dosyć znaczne różnice m.in. w występwaniu, a nawet w warunkach hodowli. Ksiązka jest z 2000 roku.

A to Ci Kocian :O ciekawe

http://www.corallus.com/hortulanus/index.html.

"The Amazon tree boa, as it is currently known, is Corallus hortulanus. Formerly, it was Corallus enydris."

Uprawnienia umieszczania postów