Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Nadpobudliwy ..?!..

Mieszany widok

Nadpobudliwy ..?!..

Witam, zaniepokoiło mnie to iż mój mały wężyk l.g californiae jest strasznie nadpobudliwy. Kiedyś chował sie w kryjówkach w terra i czasami(!) wychodził na przestrzeń( i to raczej wieczorkiem) i po jakimś małym ruchu wkoło terra odraazu chował sie. A teraz jest praktycznie non stop aktywny w terra. Łazi po gałęzi i po całym terra. Nie jest głodny bo non stop prubuje go nakarmić kładąć mu jedzenie w terra ale nie chce jeść. Czasami aby reaguje jak zblizam sie do terra(ale tylko przestaje sie ruszać) a na widok mojej ręki blisko szyby atakuje ją.
    (na 100% nie linieje, pokarm jest dobry zawsze to jadł)

NIe wiem ale może jest to spowodowane naglą zmianą pogody. Zawsze miał temp w terra w dzień koło 29 a teraz po upalnych dniach wzrosła do 35. Wilgotność sie nie zmieniła. Jest to młody osobnik około ~50 cm. Jest oswojony już, bez problemu biore go na rece i nie ucieka zbytnio. Nie wiem co może być tego przyczyną, zachowuje sie tak od 2 dni.

Prosze o szybka odp, dziękuje.

Re: Nadpobudliwy ..?!..

To może być przegrzanie. 35 stopni to zdecydowanie za dużo, jeśli utrzymuje się w całym terrarium. Nic dziwnego, że próbuje uciec. W tej chwili można nawet zrezygnować z ogrzewania terrariów północnoamerykańskich węży, ewentualnie kablem w jednym miejscu.

A moge wyłączyć żarówke? czy musi miec jakieś światło

Absolutnie nie musi. U mnie w tej chwili wszelkie źródła grzania odłączone a i tak dorabiałem dodatkową wentylację bo skwar w terrariach i pojemnikach był nieco przesadny. Odłącz wszystko co grzeje, światło jest całkowicie zbędne a przegrzanie niebezpieczne. Jeśli z jakichś powodów przez dłuższy czas nie będziesz mógł kontrolować terrarium to zostaw kabel podpięty do termostatu z ustawioną temperaturą minimalną, jeśli codziennie masz szansę tam zajrzeć to wyłącz wszystko, nawet jakby na trochę spadła temperatura to nic się nie stanie (z resztą dużo obecnie nie spadnie).

Uprawnienia umieszczania postów