-
Re: toksycznosc jadu...::zapraszam do dyskusji
popieram tokage i tajpana to niemozliwe aby byl inny sklad . jednak niektorzy twierdxza ze jada mlodych jest bardziej stezony co wy nato
-
Nie jest bardziej stężony. Natomiast istotnie młode mogą wstrzykiwać jednorazowo większy procent objętości gruczolów, co sprawia, że ukąszenia są podobne w skutkach.
-
nie czytalem wszystkiego ale...
...pisalem prace magisterska z jadu atroxa
Wiec, skald jadu weza nie zmienia sie w miare z wiekiem, mozna dyskutowac o funkcjonowaniu gruczolow,ale to inna bajka, na to wplyw ma dieta weza, klimat i zmiany w w niszy, ktora waz zajmuje (np zmienia sie zawartosc wody w jadzie).
Natomiast skladniki toksyczne jadu atroxa sa takie same.
Jest to jad bardzo hemotoksyczny oparty o pare fosfolipaz z grupy A2, silnie nekrotyczny, wywolujace lokalne wylewy i rozpad scian naczyn krwionosnych ( to temat mojej pracy wlasciwie). Koncentracja skladnikow potencjalnie niebezpiecznych w jadzie atroza jest ogromna, jest on bardziej skoncentrowany niz bialko jajka kurzego(!!).
Mlody waz ma dokladnie taki sam profil jadu, a ilosc ktora jest jednorazowo wyrzucana przez gruczoly jest proporcjonalna do ich wielkosci a co za tym idzie do wielkosci weza, czyli jest go mniej niz u np. starego, 150cm samca
-
ktoś coś gdzieś kiedyś , jacy niektórzy? gdzie takie coś słyszałeś i kto tak powiedział, może masz linka?
-
no,to mi właśnie o to chodziło że młode tajpany(kojarzyło mi się z tarpanami ) wstrzykują więcej jadu,ale skląd jest ciągle ten sam...
zazwyczaj nie wierze animalowi,ale o wężach wiem dość mało a to wydało mi się możliwe :P
Uprawnienia umieszczania postów