Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: coluber jagularis

Mieszany widok

coluber jagularis

czy macie jakies ciekawe uwagi dotyczace tych wezy? mam parke, ale nie znalazlem zadnego atrakcyjnego polskiego opisu. trudne w chowie chyba nie sa. macie z nimi jakies ciekawe przezycia?

ironkapela
    Guest

Re: coluber jagularis

To kupujesz, a nie wiesz jak sie opiekowac??

Moze te linki sie przydadza:
    http://www.herpetologia.waw.pl/herpe...%20caspius.htm

http://terrarystyka.com.pl/gatunki.p...20030313163835

Wiecej ciekawych nie znalazlem, znaczy znalezlem ale w jakis dziwnych jezykach :P

www.google.pl<== ten jest fajny

dopowiem tyle,że są dosyć "nadpobudliwe" i szybkie.

Duże ( np. 100 X 50 cm, niekoniecznie wyższe niż 50 cm) terrarium, suche . Dać kryjówki, początkowo często trzeba przesłonić przednią szybę bo atakują ja ze strachu i rozbijają się. Temp. 24-28, miejscowo do 32-33 stopni. Trzymać osobno!
    Jedzą głównie gryzonie, ale zwłaszcza młode chętnie pożerają również owady. W naturze też jaszczurki i inne węże.

MIDO
    Guest

Jest to waż tylko i wyłacznie do obserwacji jak ja mialem colubra to ten waz nie uciekał tylko atakował.Bardzo ciekawe weze do obserwacji.

I oczywiście nie C. jagularis tylko C. jugularis, a w praktyce pewnie i tak masz Coluber caspius

kupilem i wiedziałem tykle ile trzeba :P. te weze sie zjadaja, ze nie moga byc razem?? moje raczej uciekaja a nie atakuja. ciekawe czy uda mi sie je oswoić

MIDO
    Guest

Co jak co ale nie colubra

Tak te weze polują na inne weze, łącznie z przedstawicielami własnego gatunku. Raczej ich nie oswoisz ale mozesz probować.

Uprawnienia umieszczania postów