-
wylinka - jak długo
w czwartek zauważyłem ze muj wąż ma mętne oczy dziś jest niedziela a muj wąż nie zrzucuił jeszcze wylinki co jest ile dni wąż na to potrzebuje?????????????????
-
Re: wylinka - jak długo?
spokojnie
moj zazwyczaj metne czy ma okolo 5 dni pozniej oczy" wracaja do normalnego wygladu" i jakies 2-3 dni pozniej waz linieje
-
Zjawisko mętnienia oczu jest oznaką nadchodzącej wylinki. Oznacza to, że wąż będzie zrzucał stary naskórek. Nie masz się co denerwować jeżeli masz odpowiednie warunki w terrarium, wężowi nic nie powinno się stać. Często można zauważyć. że wraz ze zjawiskiem zmętnienia oczu, skóra węża robi się blada. Jest to wywołane zbieraniem się pod starym naskórkiem płynu, który ułatwi jego zrzucenie. Po efekcie mętnych oczu mija jeszcze od 3 do nawet 14 dni zanim wąż zrzuci stary naskórek.
Zaczerpniete z FAQ Zapraszam do lektury
-
Zamglenei to począek, tak jak pisali poprzednicy musisz poczekać troszke Ja tak dla ciekawości powiem, że obecnie czekam na wylinke węża już tydzień czasu od zniknięcia zamglenia oczu a moze i troche dłużej. Dodam, że to młody (55 cm) LTS
-
mój boas mętne oczy miał kilka dni , potem zeszły i po 2 dniach wylnka lezała na spodzie terra :]
-
Z moim boaskiemjest dobnie
-
a o co chodzi z tytulem"...a trawienie" )) bo nic nie ma o trawieniu
-
Po jakimś czasie oczy już nie są mętne, robią się normalne, kolor węża też jest normlany, oznacza to, że do zrzucenia wylinki nie daleko po wylince waż pokaże swe kolory, jest wtedy najpiękniejszy
-
Chyba ja coś skopałem Kilka postow bylo z tematami typu "ratunku", "o co chodzi" itp. Poprawiałem, jak widać nie wszyskie sensownie (cośtam chyba poplątałem...). Zaraz pozmieniam
-
Uprawnienia umieszczania postów