Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: eryx colubrinus

eryx colubrinus

witam
    od niedawna jestem posiadaczem tego weza
    i mam kilka pytan
    ostatnio zauwazylem go kilka razy na powiezchni czy to znaczy, ze szykuje sie do wylinki?? bo one chyba przechodza wylinki na powiezchni??
    co ile karicie i jakimi duzymi gryzoniami swoje weze??
    ja probuje podawac myszy bieguski ale narazie odmawia pozywienia
    bede musial sprobowac oseskow waz ma ok 30cm

trzymam go w piasku z mielonymi kokosami (cos jak torf) w proporcjo ok 1:1
    poidelko z woda caly czas i raz w tyg dolewam troche wody do podloza

prosze o wszelkie wskazowki przydatne przy hodowli tego dusciela

pozdrawiam
    grzes

Re: eryx colubrinus

Po pierwsze węże te przechodzą wylinkę pod ziemią, a dokładnie pod piaskiem.
    Po drugie piasek nie powinien być wilgotny, bo okleja węża, musi być sypki.
    Oczywiście woda w poidełku, ale tak żeby się nie wylewał na pisaek, a wąż żeby miał możliwość napicia się w każdym momencie.
    Karmienie tak jak w zasadzie każdego węża raz na tydzień. W związku z tym żewężete wyprózniają się pod ziemią wymagane jest co jakiś czas wymiana podłoża. No bo przecież nie będziesz przesiewał piasku. Karmienie w zależności od wilkości węża na początku noworodki mysie za niedługo szczurze potem małe myszki a nawet małe szczurki. Ten gatunek dorasta do wielkości - samiec około 40 centymetrów, samica maksymalnie do 70, ale to rzadkość zazwyczaj około 50 -60 cm.

http://www.terrarium.com.pl/forum/re...05#reply_25034

Wylinkę potrafią też zrzucać pod powierzchnią. 30 cm będzie jadł bieguski, ale u tych węży zdarzają się posty kilkumiesięczne, także u młodych. Koniecznie miejscowo 35-36 stopni!

dzieki Pituophis za wskazowki

bedziesz mial mlode w tym roku?? bo bede potrzebowal samca do mojej samiczki
    ile masy ciala traci wtedy taki waz podczas takiej glodowki??

pozdrawiam

W ciągu kilku dni samica urodzi, ale wszystkie tegoroczne maluchy już zamówione. Skąd masz swoją samicę?
    Podczas głodówki nie ważyłem, ale optycznie niemal nie widać zmian, więc specjalnie nie chudnie.

troche szkoda, ze nie zalapalem sie na samca
    moja samice kupilem od piotra noczynskiego, zaraz przed kupnem podobno byla karmiona, u mnie jest juz ok miesiaca i narazie niechce przyjmowac pokarmu
    probowalem podawac mlode myszy i nic, zostawilem na noc noworodka szczuzego i tez nic, sprobuje przeglodzic, skontroluje wage i zobacze jak bedzie,
    ale mysle, ze bedzie ok bo warunki ma dobre, moze porostu robi sobie glodowke

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów