-
Re: wąż zbożowy ??
Witam, mam zboża krótko (tydzień) jednak wiem że je zarówno mrożone jak i żywe oseski (ma 40 cm) co do wielkości to wiem że myszki powinne być tak grube jak wąż w najgrubszym miejscu i sądze że to dobra rada. Terra mam narazie niewielkie 50/30/35 takie przerobione z akwarium z wklejonymi nawierconymi szybkami z pleksy (w przygotowaniu również większe 76/36/45), do jego ogrzania używam żarówki lustrzanki z elektryka o mocy 25W na mały gwint umieszczonej w środku jednak jest za mocna temperatura osiąga w ciągu dnia 36/32 stopnie i wężyk chowa się pod podłoże, po zastosowaniu ściemniacza elektrycznego (gorąco polecam) ustabilizowała się na 29/25 (w zależności od miejsca w terra) i wężyk już praktycznie się nie chowa. Basenik mam taki narożny jakieś 12/12 cm a żarówka wisi nad nim to też go nie ogrzewam. W nocy nie stosuję żadnego oświetlenia (temp spada do jakiś 22-23) i jest OK, natomiast muszę kupić jakąś nocną żaróweczkę do obserwacji zwierza bo w dzień chowa się w kryjówce a w nocy buszuje po całym terrarium.
Jednak mam wrażenie że mój zboż nie lubi za bardzo wody :-) zobaczymy jak będzie jak przyjdzie do wylinki.
Uprawnienia umieszczania postów