-
wąż zbożowy ??
witam. właśnie zastanawiam się nad rozpoczęciem hodowli węża zbożowego i mam parę pytań. Proszę o pomoc.
1. Jakiej mocy i jaki rodzaj żarówki na dzień i na noc do terrarium o wymiarach 100/50/60.(żarówki jako jedyne źródło ciepła)
2. czy młoda zbożówka je tylko noworodki mysie ?? czy można jej podawać inny pokarm ??
To na razie wszystko. Wielkie dzięki za pomoc.
-
Re: wąż zbożowy ??
i jeszczejedno pytanko:
3. ewentualnie jjaki gatunek węza moze trzymac w takiej wielkości terrarium ??
-
Ja w podobnym terra mam: 1) lustrzanka 40W 2) Niebieska lustrzanka 40 W 4) Grzalka 50W z termostatem w basenie... i temp rozlozona od ok 20-22*C do 32-36* (rozlozona miejscowo - sa choldne miejsca, cieple, i "bardzo" cieple)
Natomiast napewno u siebie moc musisz dobrac indywidualnie (zalezy jakie masz warunki w domu) - na szczescie lustrzanki nie sa "zbyt" drogie (na poczatek polecam jakies 2*60W (rozlozone) + na noc jakas niebieska lustrzanke w okolicy "legowiska") A jak bedzie (a pewnie bedzie... choc z drugiej strony lato (powoli) idzie - wiec napewno ogrzewanie bedzie potrzebne slabsdze niz w zimie) za malo zawsze mozesz dodac kolejne lub zwiekszyc ilosc...
-
te lustrzanki to są jakieś specjalne żarówki ze sklepów zoologicznych ??
i jaka temperatura w basenie ?? no i nigdzie nie moge sie doczytac jakiej wielkosci ten basenik ??
pozdro
-
1.Myśle ze smialo ci wystarczy jedna żarówka 60W w dzień ponieważ idzie lato i wiadomo że sama temp. pokoju wzrośnie ,a na noc kup kabel grzewczy 25W niby nie zalecany przy zbożówkach ale jak go dobrze zabezpieczysz to nie powinienes miec problemu .Oczywiscie opcjonalnie mozesz mieć żarówke nocną mysle ze 40W wystarczy
2.Noworodki mysie są najlepszym pokarmem dla młodych zbożówek z czasem jak podrosną możesz przejść na szczurze noworodki. Innego pokarmu sie nie podaje
-
a co do lustrzanek to proponuje http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51612406 sprawdzają sie bardzo dobrze sam takich używam i jestem z nich zadowolony , bardzo dobrze ogrzewają terra
-
czy niema problemu z podawaniem mrozonych osesków ??
i do jakiego wieku (rozmiaró) podawac oseski, a kiedy zaczac dawac dojzałe myszki ??
-
Na temat karmienia to można by napisać książke bo tu jest chyba najwiekszy problem z karmieniem młodych zbożówek są okazy co pożerają "wszystko" tzn. żywy i mrożony pokarm ,ale sa też okazy ktore za zadne skarby nie chca jeść ani zywego ani mrożonego ale jest kilka sposobów na namówienie takich niejadków do posiłku można o tych sposobach poczytac w FAQ-ach .Ja osobiscie preferuje(troche hardcorowy sposob) nacinanie oseska tak aby węże poczuły krew zawsze sie to u mnie sprawdzało. Teraz nie mam z tym problemu bo wszystkie węże jedza juz podrosniete myszy . A co do podawania myszek to mam zbożoweczke ktora pożerala malą myszke jak miala 35 cm , a mam osobnika ktory sie na pierwsza myszke połakomił mając 50 cm więc na to też nie ma reguly. Wszystko to pisze z własnego doświadczenia i obserwacji
-
basenik ??
temperatura wody w baseniku ?? i jaki powinien by duzy owy basenik ??
-
co myślicie o kablu grzejnym dla zbożówki ?? bo różne źródła podają różnie, może lepiej skorzystać z doświadczenia innych.
Uprawnienia umieszczania postów