Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zły wzrok u boa od lampy błyskowej??

Zły wzrok u boa od lampy błyskowej??

czy może boas stracic wzrok od lampy błyskowej .. ?przez przypadek nie wylączyłem lampy i zrobiłem fotke boasowi z lampą .. od tego czasu nie jadł .... ale jest przed wylniką ... gdy ruszam palcem koło jego głowy rusza głową za moim palcem do szczura tez zeszedł z półki na dól i podeszedł do niego ale nie chciał go zjesc ... mógł popsuc mu sie wzrok od tego ??

Re: Zły wzrok u boa od lampy błyskowej??

nie je bo jest przed wylinką

paco_
    Guest

zależy ile kandeli miała ta lampa, ale szansa jest jakieś 70% przy takiej jak do ZENIT'ów się używało

wiec wąż raczej nie dożyje wylinki

weze maja bardzo slaby wzrok. nawet jesli stracilby go, to i tak poradzilby sobie bez problemow z polowaniem. ich glownym zmyslem jest wech. jak da mnie, to poprostu przestraszyl sie flesza. daj mu teraz okolo tygodnia spokoju i wtedy sprobuj ponownie ze szczurem. powinno pomoc, ale nie wyjmuj przez ten czas go z terra. pozdrawiem

Mariusz Sekściński
    Guest

Jak już wspomniałeś wąż jest przed wylinką i siłą rzeczy nie widzi poprawnie. Stary naskórek się oddziela i przestrzeń pomiedzy starym a nowym jest wypełniona płynem. Płyn ten powoduje problemy z widzeniem - dlatego wąż nie reaguje. Niektóre węże w czasie wylinki moga reagować właśnie agresja spowodu problemów ze wzrokiem. Na przyszłość polecam lektóre opisu gatunku i zwyczajów węży - wląśnie głównie zachowania podczas wylinki.

Conqueror
    Guest

Niedawno dałem podobny post... (robiłem zdjęcia z lampą cały czas... gdy po podaniu posiłku wąż ugryzł się w połowie długości!!) Myślę że się nie stracił na bank ale się tyko wystraszył..............

dzięki za odpowiedzi :] oczka ma juz normalne kiedy moze byc wylinka ?

Marcin .P
    Guest

za 7-10 dni powinna zejśc

Uprawnienia umieszczania postów