-
.::pPYTANIE ODNOŚNIE DRUGIEJ ZBOŻÓWKI...::.
Mam takie pytanko : mam dorosłego samca zbożówki i na następnej giełdzie w Świętochłowicach chcialbym dokupić samice i pytania do tego mam takie:
1.Czy moge tego samca z samica trzymać w jednym terra?
2.Czy jest możliwość że będą mi sie (teraz) prubować rozmnożyć (w okresie godowym pewnie będą prubowały a czy teraz)?
3.Czy zdarzylo wam sie że przy karmieniu obie zaatakowały jedna ofiare i jeden trafił drugiego?
4.Jeśli tak sie zdarzalo to czy rozwiązaniem może być wpuszczenie naraz 2 myszy?
5.Czy macie jeszcze jakieś uwagi co do trzymania 2 zbożówek razem?
6.Ile można trzymać zbożówek w terra : szerokość:75cm wysokość:52cm głębokość: 53cm?
pozdro
-
Re: .::pPYTANIE ODNOŚNIE DRUGIEJ ZBOŻÓWKI...::.
Wkradł sie chochlik : co do ostatniego pytania to kolejność :dł/szer/wys
-
1. Jeśli samica będzie juz w odpowiednim wieku to tak, w przeciwnym wypadku moze dojsc do przed wczesnej ciązy i smierci samicy.
2.Tak, chyba teraz guttatusy maja sezon rozrodczy
3.Mi sie zdarzyło.
4.Nie będzie to rozwiązanie bo oba węże mogą chcieć złapać jedna ofiare a druga sie nie interesować. Rozwiazaniem jest oddzielanie na czas karmienia.
5.Ja nie mam oprócz tego ze musisz zrobić więcej kryjówek.
6.Jest przymaławe nawet na jedną . Zrób większe , nie męcz zwierzaków
-
1.Jeżeli samiec jest dorosły a samica ma minimum 200g to niewidze przeciwskazań aczkolwiek niejestem za trzymaniem par węzy w jednym terra.
2.Jest taka mozliwość
3.Węże karmi się osobno a nie oba w jednym terrarium.
4.j.w
5.Mam uwagi odnośnie przedwczesnej ciązy młodych samic i niejestem zbytnim zwolennikiem trzymania par węzy w jednym terra ale to pisałem już wyżej.
6.Jedną , góra parke ale zbytnich warunków bytowania to niebędą mieć.
-
Odpowiadając na pytanie nr 6 moim zdaniem "wystarczy". Oczywiście zawsze jest lepiej mieć jak największe terraium, ale dla tego gatunku takie terraium wystarczy - dla pary węży zbożowych.
Odpowiedź na pytanie nr 3. W sytuacji gdy oba węże są głodne lub bardzo pobudliwe, może dojść do zaatakowania jednej np. myszy. Ryzyko że jeden wąż połknie drugiego jest możliwe w sytuacji różnicy wielkości. take przypadki byłuy odnotowane. Przy dwóch dużych dorosłych wężach takie ryzyko w zasadzie nie istnieje ale może dojśc do podduszenia drugiego węża przez tego który lepiej złapał lub był drugi.
Odpowiedź na pytanie nr 4 oczywiście że w takiej sytuacji gdy masz dwa węże w jednym terraium jest podanie posiłku każdemu z osobna, lub karmienie w odrębnych pojemnikach .Choć przy karmieniu dwóch węży jednocześnie nie ma 100 % pewności że jeden wąż nie zaatakuje drugiego często jest tak że wąż po uduzeniu myszy szuka kolejnej i wówczas może złapać mysz sąsiada z terraium razem z nim.
-
> Ryzyko że jeden wąż połknie drugiego jest możliwe w
> sytuacji różnicy wielkości.
W każdej sytuacji. Włącznie z taką, że mniejszy spróbuje wciągnąć większego, to zależy, którego paszcza znajdzie się na wierzchu kiedy się zetkną. Część węży być może odpuści jak poczuje drugiego węża, ale nie liczyłabym na to. Wąż połykający posiłek jest w amoku i nie patrzy co łyka. Kiedy trzyma się dwa lub więcej węży w jednym terra, bezwzględnie karmi się je oddzielnie. Bo można stracić obydwa w przypadku połknięcia.
-
...albo najlepiej trzymac osobno.
;p
Uprawnienia umieszczania postów