-
Re: problem z tygrysem
postaram się to zrobić najszybciej jak będę mógł.Poszukam u siebie weta,który ma jakieś konkretne pojęcie o gadach.
Oddechy wężyków znacznie się poprawiły i ustabilizowały, nie nadymają się już tak jak na początku.U pierwszego "wzdęcie" lekko ustąpiło, u drugiego bez zmian.
ps. to są python molurus molurus.
-
Otrzymałem od "Oczu" i obejrzałem zdjęcie RTG chorego węża (ze zdjęcia).
1. w lewym worku płucnym znajdują się delikatne nitki wysięku śluzowego wskazujące na stan zapalny narządu.
2. żołądek rozszerzony - wypełniony gazem - świadectwo jakiejś niestrawności co mogło powodować dłuższe przebywanie pokarmu w żołądku.
3. nie wykryłem obecności guzów nowotworowych mogących utrudniać przesuwanie pokarmu. Ciemna plama o którą pytałeś to komora serca.
Prawdopodobna chistoria choroby:
- zapalenie płuc na skutek np. przechłodzenia - zapalenie płuc nie daje jednak tak widocznych zmian w wyglądzie zwierzęcia (zewnętrzne obrzęki) ponieważ oba worki płucne otoczone są sztywną ścianą mięśni i żeber.
- skutkiem zapalenia płuc mogło być zaburzenie perystaltyki żołądka i jelit co spowodowało zmianę kształtu zwierzęcia i jego stopniowy powrót do kształtów normalnych.
Leczenie powinno skupić się na płucach - antybiotykoterapia + witamina B compl. Optymalizacja warunków chowu z podniesieniem temperatury i wilgotności.
ps. trudno leczyć i diagnozować w sieci - czasem potrzeba czegoś konkretnego np. zdjęcia - im szybciej tym lepiej. Dzięki "Oczy drobiu".
-
Witam
Dziękuję wszystki za pomoc. Jarku Dziękuję i przepraszam za dzisiejszą rozmowę...zakończyła się gdyż skończyła mi się karta.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję(prócz ser-a i Olka).
Wężyki na razie mają się dobrze. Jeśli zajdą jakieś zmiany poinformuję w trybie natychmiastowym.
Uprawnienia umieszczania postów