-
Re: problem z tygrysem
niestety paco masz rację.Drugi wężyk również zaczął nierówno oddychać i jest lekko napuchnięty w tym samym miejscu.Kiedy i ewentualnie jakie leki można im podać??
-
podnieś im temperature, porządnie je wygrzej, moje po transporcie też się kiedyś tak przeziebiły i wystarczyło ogrzewać je 24h przez tydzień dwa, ale najlepiej skontaktuj się z wetem, tylko troszkę bardziej kompetentnym od tutejszych "ekspertów"
-
mam je u siebie jakieś 8 miesięcy i do tej pory wszystko było ok.Do przeciągu nie doprowadziłem,więc nie wiem skąd problem:/ . Z wetem który ma pojęcie o gadach będzie raczej trudno u mnie w mieście,ale postaram się to jakoś załatwić.
-
Paco. Bez urazy ale właśnie jest tak jak napisałeś.... Żołądek u pytonów (i nie tyklo) zajmuje topograficznie część ciała od ok. 1/3 długości od pyska do 1/2 długości ciała. Worki płucne (+ worki oddechowe) ciągną się od 1/4 do 3/4 długości ciała. Zaleganie karmy w żołądku MOZE powodowac kłopoty z oddychaniem (przy zaburzeniach perystaltyki) choćby przez ucisk. Paco, czy sądzisz że w żołądku nie odbywają się procesy trawienne? Czy słyszałeś o sokach żołądkowych i zawartych w nim enzymach trawiennych?
Zaburzenia w perystaltyce mogą być jednak powodowane innymi stanami chorobowymi (lub wystąpić tak jakby obok) np przy zapaleniu płuc.
Wypada podziękować za gratulacje. Nie będę pochopnie używał słowa "źenada".
Tak czy inaczej Oczy drobiu - pokaż zwierza lekarzowi - jeśli będą potrzebne dalsze konsultacje - służę telefonicznie.
-
Warto dokładnie czytać listy przed "poradą".
Fragment 1 listu......"Od 4 dni znacznie podniosłem mu temperaturę w terrarium(bez zmian).Podłoże ma z kokosa więc niczym innym nie mógł się udławić.Od czasu do czasu bierze ciężkie oddechy..."
-
dyskusja wywiazala sie obocznie od tematu,a nikt tu nikomu nie mowi ze posty zastapia prawdziwa konsultacje,ale przy okazji takie cwiercwalki jak ty moga sie czegos nauczyc oprocz howu kobry kurewskiej...moze nie wiesz co trzymasz ,ale ten waz nazywa sie kobra krolewska,ale przeciez nie bede cie wyprowadzal z bledu,bo wy tam w tajlandii jestescie ogolnie szeryfami A propos...czy to tajlandia kolo Gnojnika czy Obornikow?
-
......."dobra koles ma chorego węża a wy tu coś o regeneracji wątroby pie*dolicie, nie zaśmiecajcie posta. oczy drobiu a to zgrubienie to na pewno nie jest niestrawony posiłek tylko raczej obrzęk w okolicy płuc stąd te ciężkie oddechy- pewnie zapalenie płuc"......
....."tak tak podnieś temperaturę, wąż strawi przecież to zgrubienie to jego żołądek wypełniony pokarmem "......
W toku dyskusji faktycznie zaniknął główny problem w postaci widocznego na zdjęciu zgrubienia. Według mnie jest to zatrzymany w obszarze wpustu zołądka zbyt duży szczurek. Przeciągająca się głodówka mogła spowodować przykurcz bł. mięśniowej żołądka, zaburzenia w przesuwaniu pokarmu. "pokarm" uciska na płuca i tchawicę i duże naczynia krwionośne powodując objawy duszności i zaburzenia w krążeniu (zaczerwienienie głowy). Pomóc mogą ciepłe kąpiele (32 st.C) oraz preparaty rozkurczowe. Warto upewnić się co do sytuacji i rokowania wykonując badanie RTG. Nie można wykluczyć też ciała obcego.
ps. podstawowym objawem zapalenia płuc jest mniej lub bardziej obfity śluzowy wypływ z tchawicy
-
uderz w teren,np. do Pana...dr Zajaczkowskiego
-
....."tak tak podnieś temperaturę, wąż strawi przecież to zgrubienie to jego żołądek wypełniony pokarmem "...... poszukaj znaczenia slowa ironia
co do zaczerwienienia głowy to już zupełnie odjechana teoria- to nie jest molurus bivittatus,raczej molurus molurus u tego podgatunku taka barwa to nic nadzwyczajnego
LOL
jego drugi wąż "zachorował" na to samo czyli też stanęło mu na początku żołądka, prawda?
podtrzymuję moje zdanie co do zapalenia płuc albo mocnego przeziębienia bo moim wężom też sie to zdarzało i jeszcze raz pragnę wyrazić podziw dla teorii czerwonej głowy
-
Ironista.....
Oczy zrób RTG. Niech się stanie Koniec tego gdybania.
Uprawnienia umieszczania postów