- Forum
- Węże
- Węże
- pyton królewski - temperatura, oświetlenie, UV...
-
Re: pyton królewski - temperatura, oświetlenie, UV...
Biber - pustynie się bardzo łądnie wychładzają... tam temperatury spadają praktycnzie do zera, ale nevermind.
promienniki podczerwieni nagrzewają sie do bardzo wysokich temperatur, ja radziłbm zamontować zwykłe czerwone żarówki....
dobowa różnica temp góra 3-4 stopnie
-
Re: pyton królewski
Grochu czemu nie polecałbyś promienników? Taka ceramiczna grzałeczka daje ładne ciepełko i nie świeci. A to że nagrzewa się dość mocno to fakt :/ no ale przecież można zabezpieczyć. A zresztą wąż to nie masochista - nie będzie się zbliżał do gorącego promiennika
-
będzie , węże nie uczą sie na błędach , raz sie poparzy , drugi raz sie poparzy
-
nie cała Afryka to pustynia
-
Ja używam promiennika niskotemperaturowego ECOSUN (czy jakos tak), mam go juz z 2 miechy i dziala bez zarzutu, podlaczylem go do termoregulatora i ustawiam temp. w dzien na 27 a w nocy na 23. Naprawde wygodne urzadzonko
zreszta zobaczcie sami:
http://www.rotal.pl/index.php?g=prod...s=produkty_id0
-
jeśli masz termostat to zupełnie inna sprawa.. ale pamiętaj, zę termostat na ogól mierzy temp. otoczenia, a nie samego promiennika, jeśli w terrarium o przykłądowych wymiarach 100x50x50 masz temp 27-30 stopni, to sam promiennik moze być śmiało nagrzany nawet do 300 C...
nie polecał bym ich, gdyz wąż może się łatow o nie poaprzyć, jeśli chemy ogrzewać bez równoczesnego doświetlania to lepiej spisują się taśmy grzewcze, nie wiem, jak z ich dostępnością, ale można taką zrobić samemu oblepiając pojemnik z węzem kilkoma kablami grzewczymi (lub jednym dłuższym) - w zależności od mocy albo z zewnątrz, albo w środku terrarium.
węże w prawdzie są na ogół dośc ostrożne i badają wszystko, zanim na nie wejdą, ale po co ryzykować? grzejniki ceramiczne (czy jak to niektórzy naukowo określaną promienniki podczerwienie - btw. każde nagrzewające się urządzenie jest promiennikiem podczerwieni) potrafią nagrzać się do na prawdę wysokich temp., niektórzy podaja nawet kilka tysięcy sotpni, ale kilkaset wydaje się być rozsądniejszą wartością.
-
Promiennik który jest w moim terra, nie nagrzewa sie mocniej niz zarowka, ma 100W , uzywajac 2 x zrowka 60W tak szybko terra sie nie nagrzewalo...
-
a jak to zamontowałes ? masz jakies zdjecie ?
-
Przykrecilem do sufitu terra, nic skomplikowanego, zdjec niestety nie mam...
-
gdzie to mozna kupic w sklepie ?
Uprawnienia umieszczania postów