- Forum
- Węże
- Węże
- pyton królewski - temperatura, oświetlenie, UV...
-
pyton królewski - temperatura, oświetlenie, UV...
Witam
Zostałem znienacka hodowca 2 pytonów królewskich. Ich wiek określam na około poł roku i są to 2 bardzo sliczne i miłe zwierzatka.
Przejałem całość od ludzi którzy oprócz tego ze nie mieli pojecia o hodowli to jeszcze specjalnie nie mieli sympatii do węzy. Ja sympatie mam wielka ale doświadczenia tez poki co niewiele.
Przeglądałem net i kilka pozycji drukowanych ale informacje które tam znalazłem są troche mało precyzyjne.
Jeśli mógłbym prosić o 5 minut uwagi będę zobowiązany za podpowiedzi:
1.Temperatura nie powinna spadac w nocy poniżej 26 stopni.
Ponieważ mi spada, prawdopodobnie musze zastosowac dodatkowa mate grzewcza – czy tak ?
2.Ile dokladnie i w jakich godzinach terrarium powinno być naświetlone a kiedy zaciemnione – innymi słowy na jakie godziny nastawić włącznik czasowy do żarówki białej
3. Jak wyzej tylko zarówka UV – jak i na ile i kiedy ja włączać i czy jest niezbedna.
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Kuba
-
Re: pyton królewski
Temperatura może spadać poniżej 26 stopni ale nigdy poniżej 20-23 stopni bo może być nieciekawie :/
Włącznik ustaw na 12 godzin. Najlepiej ustaw tak żeby moment włączania i wyłączania światła mniej więcej pokrywał się ze świtem i zmierzchem (żeby nie zapalała się zbyt wcześnie przed wschodem słońca ani zbyt późno po oraz żeby nie gasła zbyt wcześnie przed zachodem ani zbyt późno po - słowem ustaw tak te 12 godzin żeby środek dnia liczonego od wschodu do zachodu pokrywał się ze środkiem "dnia żarówkowego")
Żarówka UV całkowicie zbędna.
-
wszystko dokladnie wyjasnil juz dexiu
-
dzieki dzieki
a jaka polecasz zarówke ? mam terrarium o długosci 80 cm i jedna oprawke zainstalowana po lewej stronie ( asymetrycznie)
-
A ja tego nie rozumiem. Skoro w naturalnych warynkach w nocy jest o wiele po niżej 20 stopni a większośc regiusów jest z odłowu to dla czego w terrarium ma być inaczej?
-
Bo doświadczalnie stwierdzono, że tak jest lepiej. Poza tym nie dam sobie głowy obciąć czy w norze 2 metry pod ziemią dobowe wahania temperatury są aż takie jak podałeś. Tak czy siak zdecydowana większość ludzi, mających doświadczenie z regiusami zaleca małe (lub wcale) wahania dobowe w przypadku młodych. A w terrarium z zasady nie może być jak w naturze - ma być lepiej. Terrarium nie może odwzorowywać przeciętnych warunków na danym terenie, ale idealne, zdarzające się tam raz na wiele lat. Wiele gatunków roslin i zwierzat rozmnaża się w cyklach kilkuletnich bo w pozostałych albo nie ma warunków, albo młode nie przeżywają - dla tego w terrarium nie można tak na żywioł odwzorowywać natury (z mapek pogodowych i statystyk).
-
nie dość że w norach znajdujących sie pod ziemią w nocy jest cieplło to jeszcze dochodzi do tego wysokoka wilgotność (80%) a poza tym w Afryce nawet na powierzchni w nocy temperatura nie spadnie do 20 stopni
-
Re: pyton królewski - temperatura, oświetlenie, UV...
W Afryce na powierzchi w niektórych jej rejonach temp w nocy spada i do 0 stopni , przecietnie do kilku stopni powyżej zera ( To ogromny obszar z wieloma klimatami )
W norach 2m po ziemią jest zacznie cieplej , a wahania są minimalne. Ze względu na 50 stopniowe upały za dnia gleba kumuluje wystarczającą ilość ciepła by w nocy utrzymywać dość stałe warunki 26-22 stopnie pod jej powierzchnią.
Rejony Afryki, które zamieszkuje regius nie są aż tak zróżnicowane temperaturowo - różnice sięgają kilku stopni.
W Usa panuje w przeważającej większości pogląd , iż najlepiej dla regiusa stosować stałą dobową temperature oraz wysoką 80% wilgotność. W takich właśnie warunkach najcześćiej i najliczniej się mnożą. Oświetlenie natomiast musi być bardzo ciepłe i mało intensywne. ( najlepsze promienniki podczerwieni )
-
"W Afryce na powierzchi w niektórych jej rejonach temp w nocy spada i do 0 stopni , przecietnie do kilku stopni powyżej zera"
W jakich miesiącach!? Byłem w Afryce w Ghanie temperatura nocna nie była mniejsza nic 24 stopnie
njacieplejszym miesiącem w Ghanie jest Marzec a najchłodniejszym chyba październik ale nie dam za to głowy
-
Aha chyba, że tak;p No to trzeba opis poprawić bo tam jest nocą od 3do 5 stopni
Uprawnienia umieszczania postów