-
jaja
Jak wyciągnąć jaja zbożówki skoro jest ona wokół nich owinięta i nie daje się ich dotknąć ?
Czekać aż sama zejdzie czy na siłę?
No i czy te jaja mogą być miękkie ?
Z niecierpliwością czekam na odp
-
Re: jaja
Jeszcze jedno pytanie czy te jaja mogą być zlepione ze sobą na takim stosie ?
Czy to dobrze czy też nie?
Co robić ????
Już od 3godzin są w terra i są owinięte przez samiczkę
Co robić ?
-
wyciągnąć je na siłe jak są zlepione, to ich nie rozdzielaj, włóż je tak do inkubatora
-
Witaj,
nic na siłę!
Jeśli samica jest dość agresywna i nie pozwala się zdjąć z jajek, musisz ją uspokoić trochę.
Najlepiej położyć na niej nieduży ręcznik lub ścierkę, żeby ją zasłonić.
Następnie ręce wkładasz pod spód po bokach, tak aby dotknąć samicy. Bardzo delikatnie zdejumjesz ją z jajek, uważając żeby nie robić zbyt mocnych i gwałtownych ruchów.
Po zdjęciu samicy - czasami trzeba ją trochę "odwinąć" z jajek, przekładasz ją na chwilę do pustego pojemnika.
Teraz masz czas żeby zająć się jajkami.
Te które są sklejone ze sobą - przekładasz do pojemnika razem. Te które są osobno, przekładasz pojedyńczo.
Świeżo złożone jajka są dość wilgotne i miękkie - bardzo uważaj na nie.
Musisz również ułożyć jajka w inkubatorze w taki sposób, aby ich nie przekręcić. Nie wolno obracać jajkami węży.
No i powodzenia w inkubacji.
Pozdrawiam
-
weź mokry ręcznik i pomasuj troche samice jak poluźni sploty to ją odciągnij od jaj a te wsadż do inkubatora, nie wiem jak jest z jajami zbożówek ale u np. regiusów jaja są dość mocno zlepione
-
Dzięki wielkie operacja jaja zakończona już są w inkubatorze :-)
12 jaj jest jedno na drugim tworząc delkiatny stosik dwa pozostałe osobno wszystkie w inkubatorze.
Jeszcze raz dzięki za szybkie odpowiedzi
pozdrawiam
-
no to sie ładnie pokleiły
-
Tak wygląda mój inkubator jak narazie sprawdza się rewelacyjnie gdyż panują w nim idealne warunki 30st oraz 90% wilgotność
Jest w nim grzałka 50W z termostatem ustawiona na 29st pokrywa górna położona na prowadnicach po skosie by woda się nie skraplała na jaja a
w pudełku plastkowym które stoi na doniczkach jest wymieszany wermikulit i perlit oraz jaja.
Mam pytanie tylko czy Wasze jaja też tak wyglądają bo moje są nieco pogniecione :-(
Czy z tych moich jaj coś będzie ?
Jak rozpoznać jaja pleśniejące ?
Czy cokolwiek radzicie mi z tym zrobić czy narazie czekać ?
zdjęcia na stronce guttata.pl
Jeśli macie jakiekolwiek uwagi lub informacje bardzo proszę - piszcie admin@guttata.pl
-
-
Dziwne te jaja , zapadły sie jak niezapłodnione ??....
Uprawnienia umieszczania postów