Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: jaja

Re: jaja

Witaj,

po pierwsze - zdejmij ze 2 stopnie temperatury. 28 stopni w zupełności wystarczy a jest bezpieczniej. Zbyt wysoka temperatura co prawda przyspiesza klucie, ale często powoduje deformacje młodych.

Jajka wyglądają całkiem w porządku - po jakimś czasie "nabiorą" odpowiednich kształtów. Tymi wgnieceniami się nie przejmuj - mogły przez dłuższą chwilę być w dość suchym środowisku.

Jajka które będą pleśnieć rozpoznasz od razu jak zaczną pleśnieć nie będziesz miał wątpliwości co do tego.

Upewnij się że nie jest zbyt mokro - na zdjęciu widać niemałą kondensację. Jeśli będzie za bardzo mokro (ma być wilgotno, a nie mokro) to łatwiej o pleśń i problemy z inkubacją.

Pozdrawiam

Marcin Ratajczak
    Guest

OKEY zrobione temperature na termostacie zmniejszyłem do 28st czyli będzie się wahać od 27 do 29 pewnie zaobserwuje to pewnie dopiero jutro a co do wilgotności to jest tam ok 90% uchyliłem troche bardziej górną pokrywę oraz w pojemniku z jajami równiez go troszkę uchyliłem wilgotność powinna się zmniejszyć chyba o kilka % lecz będę się starać mieć ją cały czas na poziomie 85%

A co do jaj to one się będą formować ? Czy będą się powiększać ? (bo jakoś nie moge sobie wyobrazić z takich małych jaj wykluwające się 20cm zbożówki.

Witaj ponownie,

zbożówki mają bardzo małe jajka
    I z tych jajek wykluwają się bardzo malutkie wężyki

Jajka będą powoli rosnąć, tak jak rosnąć będą małe wężyki w środku.
    Pod koniec samej inkubacji będą trochę "napęczniałe" od spodu.

Pozdrawiam i powodzenia w inkubacji.

Marcin Ratajczak
    Guest

A ten mój stos jaj pozlepianych mam jakoś rozdzielić może z czasem będzie łatwiej je rozdzielić bo narazie są jakby sklejone razem.

Czy mam cokolwiek z tym zrobić ?

WIELKIE DZIĘKI za POMOC Łukaszu

Ze stosem nic nie rób.

One się z takich posklejanych jaj wyklują bez problemów.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów