Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: inkubacja jaj

inkubacja jaj

Witam
    Czy zbyt wysoka wilgotność (100%) morze zaszkodzić jajom elaphe taeniura, jeśli tak to co mogę zrobić żeby ją obniżyć. Mój inkubator to szklane terrarium na pająka 30-30-30. na dnie jest grzałka (zalana wodą) podłączona do termostatu którego czujka jest w pojemniku gdzie będą jajka czyli 5cm nad wodą. Tylnia i dwie boczne ścianki inkubatora są wyłożone styropianem dla lepszego utrzymywania ciepła. Mam tak ze cyfrowy higrometr tak ze pomiar wilgotności jest dokładny i prawdziwy.

Re: inkubacja jaj

Miałem ten sam problem, ale znalazłem rozwiazanie Połozylem na wodzie taka cienką matę z pianki, co ograniczylo powierzchnie parowania. Nie mosi byc to pianka, starczy np folia, chodzi o to aby utrzymala sie na powierzchni wody. Wytnij w niej tylko otwór na podstawke na ktorej bedzie stal pojemnik z jajkami. Pozdrawiam i powodzenia

Witam
    Masz taką wilgotrnośc pewnie dla tego że woda z górnej szyby skrapla się bezpośrednio na pojemnik z jajami....
    Ps. Najlepiej jak y górna szyba była pod ukosem wtedy woda spływać będzie po ścianc, a nie bezpośrednio skraplać się na pojemnik z jajami
    Pozdrawiam

Chcę Ci powiedzieć, że to tak trochę nie na temat. Ułożenie góry ukosem wcale nie zmniejszy wilgotności.

Zrób albatros tak jak napisał CoNeV, albo zwiększ odrobinę wentylację

pozdrawiam

Zmniejszyłem powierzchnie parowania ułożyłem cały inkubator w takiej pozycji ze górna szyba jest pochylona i zwiększyłem wentylacje. Efekt temperatura wącha się 27 27,5 a wilgotność 88% 92% to chyba dobrze nie??

tak, nie zmieniejszy wilgotności powietrza ale jeśli czujnik ma umieszczony w pojemnioku z jajami do którego skrapla sie woda może to powodować że będzie odczytywał tak jak by był zanurzony w wodzie gdy zrobi się tam "ciapa".......po czasie robi się kałurza w pojemniku
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów