-
inkubacja jaj
Witam
Czy zbyt wysoka wilgotność (100%) morze zaszkodzić jajom elaphe taeniura, jeśli tak to co mogę zrobić żeby ją obniżyć. Mój inkubator to szklane terrarium na pająka 30-30-30. na dnie jest grzałka (zalana wodą) podłączona do termostatu którego czujka jest w pojemniku gdzie będą jajka czyli 5cm nad wodą. Tylnia i dwie boczne ścianki inkubatora są wyłożone styropianem dla lepszego utrzymywania ciepła. Mam tak ze cyfrowy higrometr tak ze pomiar wilgotności jest dokładny i prawdziwy.
-
Re: inkubacja jaj
Miałem ten sam problem, ale znalazłem rozwiazanie Połozylem na wodzie taka cienką matę z pianki, co ograniczylo powierzchnie parowania. Nie mosi byc to pianka, starczy np folia, chodzi o to aby utrzymala sie na powierzchni wody. Wytnij w niej tylko otwór na podstawke na ktorej bedzie stal pojemnik z jajkami. Pozdrawiam i powodzenia
-
Witam
Masz taką wilgotrnośc pewnie dla tego że woda z górnej szyby skrapla się bezpośrednio na pojemnik z jajami....
Ps. Najlepiej jak y górna szyba była pod ukosem wtedy woda spływać będzie po ścianc, a nie bezpośrednio skraplać się na pojemnik z jajami
Pozdrawiam
-
Chcę Ci powiedzieć, że to tak trochę nie na temat. Ułożenie góry ukosem wcale nie zmniejszy wilgotności.
Zrób albatros tak jak napisał CoNeV, albo zwiększ odrobinę wentylację
pozdrawiam
-
Zmniejszyłem powierzchnie parowania ułożyłem cały inkubator w takiej pozycji ze górna szyba jest pochylona i zwiększyłem wentylacje. Efekt temperatura wącha się 27 27,5 a wilgotność 88% 92% to chyba dobrze nie??
-
tak, nie zmieniejszy wilgotności powietrza ale jeśli czujnik ma umieszczony w pojemnioku z jajami do którego skrapla sie woda może to powodować że będzie odczytywał tak jak by był zanurzony w wodzie gdy zrobi się tam "ciapa".......po czasie robi się kałurza w pojemniku
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów