Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Karmienie P. Regiusa

Mieszany widok

Karmienie P. Regiusa

Witam Serdecznie !!!
    Otóż chce niedługo kupić sobie kolejnego wężą i decyzja padła na P. Regiusa ale mam drobne pytanko czsto z ciekawości. Ile szczurów wystarcza dorosłem regiusowi na posiłek i co ile się takiego karmi???

Re: Karmienie P. Regiusa

A i jeszcze jedno pytanko jakiej grubości są dorosłe samce i samice?? Tak średnio oczywiście.

Dorosły szczur wystarczy jeden na jakieś 1,5-2 tygodnie a co do grubości to zaraz zmierze i ci napisze .... heh niezbyt skory do współpracy był ale ma około 20cm obwodu , samiec ...

Wielkie dzięki Goblin

a jak już masz obwód to bez problemu mozna wyliczyć promień :-) jeden szczur wystarcza spokojnie na posiłek i ok 2 tyg

Moj zjadal do grudnia 2 szczurze sredniaki co tydzien, potem zrobil glowdowke i zjadl dopiero 3 dni temu znowu 2 srednie szczurki :]

Ja uważam że znaczenie ma też jaki to szczur. Czy wielkosci troche większej myszy, czy też samica szczura która po wielu miotach idzie na skarmienie. Moje pytony są takie, że samiec wogóle nie je szczurów tylko np. dwie dorosłe myszy, i to mu starcza na dwa tygodnie. Potem jeszcze jakaś głodówka jedno lub dwu miesięczna. A nie raz jest tak, że zjada tylko jedną mysz. Natomiast samice zjadają szczury mniejsze zjadają dwa na raz i to im starcza na jeden dwa tygodnie, ale to też zależy od miesiąca bo one również robią sobie głodówkę i np. jeden szczur starczy im na miesiąc. Tak więc nie ma sztywnych reguł w karmieniu regiusów.

Mareksss wiem, ze nie ma sztywnych reguł przy karmieniu węży bo to kwestia zależna od danego osobnika, ale poprostuchciałem wiedzieć orientacyjnie. Jeszcze raz wielkei dzięki panowie za pomoc.

Jeszcze jedno dla Twojej i nie tylko informacji:
    - samiec waży 1,3 kilograma ma obwodu 20 centymetrów,
    - mniejsza samica waży 2 kilogramy i obwodu 25 centymetrów,
    - wieksza waży 2,3 kilograma a obwodu 27 centymetrów - oczywiście pomiary obwodów w najgrubszych miejscach.

Mareksss ile dlugosci maja Twoje regiusy/ile lat???

Uprawnienia umieszczania postów