-
Re: Elaphe schrencki ???
a czy kryjówka wielkosci 30x25x7(długoscxszerokoscxwysokosc)starczy dla dorosłego amura????(jest to kryjowka firmy exo terra)
-
Będzie za duża. Ważny jest wymiar wewnętrzny, ale tak na oko 30:25 to strasznie duża powierzchnia i mnóstwo miejsca. jakby co wetkniesz do środka jakiś korzeń żeby było ciaśniej i przytulniej - możliwości jest mnóstwo....
-
A DLACZEGO musi miec ciasną kryjowke???bo chciałem kupic dla amura dorosłegojuz kryjowke firmy exoterra a nie wiem ktora wybrac????jakie powinna miec wymiary(jakie wy macie)?????????
-
Bo dobre samopoczucie zapewnia taka kryjowka, w której wąż dotyka ścian i nie ma wolnych przestrzeni. Ja mam duże ilości kryjówek ze zwiniętej kory, różnych rozmiarów i dobieram je "na oko". Możesz spokojnie wstawić za dużą kryjówkę, ale wsadzić do środka coś, co umożliwi wężowi wciśnięcie się w ciasne miejsce - wtedy będzie się dobrze czuł. Nie przejmuj się tym aż tak bardzo, bo wystarczy jakiś kamień, kawałek korzenia czy kory żeby zapchać kryjówkę i zrobić z niej odpowiednio ciasne i przytulne dla węża miejsce. Więcej frajdy niż zakup kryjowek egzoterry da ci ich własnoręczne wyszukiwanie - zerowe koszty a jako pamiątka z wakacji doskonałe
-
Pokombinuj sam wiele gadżetów dostepnych w sklepach jest do niczego nikomu nie potrzebne
-
A jaka jest różnica cenowa między amurskim a zbożówką? Chyba nie ma większej co.
A jak rozmnażanie? To pytanie do hodowczyni - udało się?
-
Jeśli to do mnie, to jeszcze nic nie mogę powiedzieć - czekam na jajka. Natomiast co mogę powiedzieć na pewno, to że nie ma rozmnażania w zbyt wysokiej temperaturze. W związku z czym, bez zimowania prawdopodobnie również nie. Dwa razy zostało u moich zaobserwowane, iż dokładnie w momencie spadku temperatury poniżej 26 stopni (było za ciepło, bo kaloryfer raz grzał raz nie i nie mogłam nad tym zapanować) samiec zaczął napastować samice. I sądzę, że zbyt wysoka temperatura w terrarium jest również powodem, dla którego ten gatunek niby tak lubi przesiadywać w wodzie. Moje od początku miały właściwą (22-26) i w wodzie widywałam je rzadko, dopiero teraz przy zbyt wysokiej usiłowały się wepchnąć do miski z wodą. Zbyt wysoka temperatura nie wydaje się szkodzić tak na codzień (to twardy gatunek), jednak należy jej unikać.
pozdrawiam
-
Tak "Karla" to pytanie było do Ciebie. Jak osiągniesz sukces tzn. jaja daj informacje na forum - ok?
-
A czy terrarium o wielkosci podanej w opisie-100x50x60 cm wystarczy dla pary? Nie sa o wiele wieksze od takich np. zbozowek, dla pary ktorych wystarczy 80x50x40 (chodzi glwonie o powierzchnie dna, wysokosc bede mogl zapewnic 60 cm wiec jest to dodatkowe zwiekszenie przestrzeni dla wezy, ktore korzystaja z galezi)
-
Mam ,,amura" dopiero od paru tygodni, ale już polecam go każdemu kto chce mieć węża i się nim cieszyć. AMURY SĄ ŚWIETNE! Co do kryjówek, to mojej amurce zrobiłem dwie różnej wielkości, ciasną i luźniejszą, ale nie widziałem jeszcze żeby z nich korzystała. Większość czasu w dziennych wędrówkach spędza na gałęziach, a w nocy śpi na płaskim kamieniu, który jest ,,dachem'' jednej z kryjówek. Jedną z rzeczy, które bardzo mi się u ,,Swiety" jak nazwała ją moja córka podoba to nurkowanie w basenie niczym anakonda, tak jakby chciała znaleźć jakieś wyjście z terrarium przez dno basenu.
Uprawnienia umieszczania postów