-
Dojrzałość płciowa u zbożowych
Z tego co mi wiadomo samiec węża zbożowego dojrzewa po ok. 1,5-2 latach, a jak jest z samiczką? Czy gdy kupię młode węże ok. 2 miesieczne to gdzieś tak ok. roku mogę je trzymać razem a potem rozdzielić aby uniknąć zapłodnienia samiczki w tak młodym wieku?
-
Re: Dojrzałość płciowa u zbożowych
Ja mając niedojrzałą samiczkę elaphe obsoleta i dokupując jej samca w wieku 1 rok. nie trzymałem ( i dalej nie trzymam) ich razem, połącze na początku 2006 ...
-
Lepiej odrazu trzymać je oddzielnie
-
Samiec dojrzewa już nawet przy długości 55 cm w wieku nawet kilku miesięcy. Najlepiej trzymać obie płcie osobno, aż samica nie osiągnie tych przepisowych 200-250 g. Przedwczesna ciąża może skończyć się fatalnie.
-
dojrzałość P. obsoletus
Pituophis, nie wiesz jak jest z dojrzałością samicy Elaphe(Pantherophis) Obsoleta(Obsoletus) ?? Ile musi średnio ważyć by ciąża nie wywowała uszczerbku na jej zdrowiu ...
-
Re: dojrzałość P. obsoletus
Nie hoduję węży smugowych( zakładam, że chodzi o dawny podgatunek quadrivittata, czyli obecnie P. alleghaniensis), ale myślę, że najlepiej, żeby mierzyła co najmniej te 150-170 cm i ważyła 500-600 g. Być może można trochę wcześniej, ale pewien nie jestem. Na pewno można poźniej, bo smugowe potrafią przekroczyć 2m( nawet samce). Jeszcze powinieneś Mordda zapytać, bo on mnożył smugowe.
-
Re: dojrzałość P. obsoletus
Szkoda, trochę jeszcze będe musiał poczekać , połącze na początku 2007 Narazie samica ma 80 cm a samiec 45 cm...
-
Na pewno lepiej za dwa lata, niż na początku przyszłego roku. Nie ma powodu aby się smucić, w końcu najważniejsze zdrowie samicy i młodych.
Uprawnienia umieszczania postów