-
Pończosznik- ile je?
Witam,
Mam pytanie. Jakie ilości pokarmu jedzą wasze pończoszniki? CHodzi mi o jak najdokładniejsze informacje. Jeżeli możecie to podajcie jakie rozmiary ma wasz wąż, czym go karmicie (jakiej wielkości pokarm i co to za pokarm) oraz jak często.
Mam akwarium i nie wiem czy moglbym go wyżywić z rybek odhowanym w tym akwa wiec dlatego zalezy mi na jak najdokładniejszych informacjach.
Pozdrawiam,
Łukasz
-
Re: Pończosznik- ile je?
Docelowo nie licz na to, mój samiec 70 cm zjada 3-4 stynki 2x w tygodniu, co pzeliczając np. na gupiki daje jakieś 10 dorosłych gupików na tydzień albo 20 dobrze podrośniętych - raczej nie tędy droga.
P.
-
oj nie wiem piotr 10 doroslych gubikow na tydzien to chyba bys troszke przekarmił tego wężyka , ja mam samice około 70-75 cm karmie ją najczesciej raz na tydzień wcina około 4-5 dorosłych samic gubików ewentualnie 1-2 wiecej jak jest bardzo głodna , jak mi sie czasem uda ja nakarmic oseskami to zjada z 2-3 , a jak daje jej filety to je okolo 3 pasków takich po 5x1 cm .A co do piotra to mam nadzieje ze nie karmisz swojej suszoną stynką ?
-
Pamiętaj że gupiki to również i samce, duuużo mniejsze, poza tym dorosły to może być półroczny lub dwuletni. W przypadku samic różnica nawet x2.
Acha i 1/tydzień to w przypadku małego węża (gabarytowo) i pokarmu rybnego (o wiele szybciej strawnego) - trochę za rzadko moim zdaniem.
P.
-
po1. Jak sie kupuje rybki w zoologiku to można poprosic o same samice , po drugie węża lepiej niedokarmić niż przekarmiać a moj napewno nie moze narzekac , po 3 napisałem że karmie go rybami , filetami rybnymi i oseskami mysimi a nie tylko rybami .pozdrawiam
-
ok 75 cm samica dwie rybki ok 5 - 6 cm/ tydzień, razcej nie zdążysz nic wyhodować tak szybko, ja próbowałam założyc hodowle gupików ale nie wyszło.
-
po 1. Wątek dotyczy własnej hodowli gupików a nie kupowania ich w sklepie
po 2. Pewnie, że nie może narzekać ale z tymi oseskami raczej ostrożnie, to nie jest pokarm na dłuższą metę dla dorosłego węża, który już tak szybko nie rośnie
po 3. Patrz 1. - mówimy o karmieniu samymi gupikami (przynajminiej tak zrozumiałem autora wątku)
P.
-
Moje mają ok 50 cm. Dostają 2 razy w tygodniu po ok 7 filetów ze szczupaka ok. 5 cm/0.5cm na sztukę, pozdrawiam.
-
Chyba Cię tu zaraz skrzyczą :-)
A tak powa.żnie to przejdź lepej na mrożone stynki: sposób przygotowanie ten sam a pokarm niemalże pełnowartościowy.
Częstotliwość karmienia jak u mnie: 2xtydzień, ile chce (na ogół 3-4 średnie stynki).
P.
-
Lepiej nie opierać diety na filetach, bo można zrobić wężowi krzywdę( niedobór). Całe ryby są dobre, oseski też są dobre, można też dawać bezkręgowce. Dla pończoszników najlepszy pokarm to urozmaicony, o ile da się węża przekonać, a z tym bywa różnie.
Uprawnienia umieszczania postów