Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Terra dla zboża.

Terra dla zboża.

Jaka jest minimalna wielkość terrarium dla węża zbożowego??? Wiem, że im większe tym lepsze, ale chciałbym dokładnie wiedzieć.Czy przy rozmnażaniu pomoże coś oddzielenie samca od samicy na kilka dnia???
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

Re: Terra dla zboża.

Dla dorosłej pary minimum to 80/50/40 cm (dł/szer/wys)

A dla dorosłego wystarczy jakieś 50/40/40???

zapomnij o tym, chyba że też chciałbyś w każdym miejscu swojego pokoju wąchać i patrzeć na swój tyłek ;-D

Dla dorosłego napewno za małe, a takie MINIMUM dla 1 węża to chyba 1/2 długości węża (jeśli się nie mylę). Sama też jestem ciekawa, czy rozdzielenie samca na kilka dni może jakoś pomóc w rozmnażaniu, bo moja samica coś chyba nie specjalnie ma ochotę na "zaloty" samca.

A jak szybko te węże rosną? Bo dorastają mniej więcej do 130cm, tak na oko to w jakim czasie osiągną ten rozmiar??

Nie prawda, że dorastają do 130cm, bo moja samica (ok.5-letnia) ma ponad 140cm. Wiele zależy od karmienia i temperatury w terrarium (im wyższa temperatura tym szybsze trawienie i wąż więcej je a co za tym idzie rośnie szybciej-tylko trzeba uważać by nie zatuczyć węża w ten sposób) a także różnych innych czynników.

Dodam jeszcze, że górna granica wielkości zbożowych w opisie to 180cm, a domyślam się, że pewnie i ta granica została niejednokrotnie przekroczona....

Minimum terrarka dla węża naziemnego to 1\2 długośći jego ciała i 1\3 szerokość długości wężą!! U węży nadrzewnych troche innaczej!! 70/40/40 dł/szer/wys w zupełnosci wystarczy dla dorosłego zboża!!
    P O Z D R A W I A M

Nie powiem,że zbożówka jest typowym nadrzewnym, ale wymiary podane przez ciebie są całkiem w porządku.

Uprawnienia umieszczania postów