-
Re: rozmnażanie zbożówek
Dziś zaproponowałam właścicielowi samicy, że samca przyniosę dopiero jak spokojnie samica zacznie jeść i będzie już po paru "większych posiłkach" no i oczywiście najpierw musi znieść resztę niezapłodnionych jaj, bo to jest właśnie dziwne, że składa je "na raty", codziennie 1-2 jajka. W zeszłym roku, jak już pisałam też tak było, ale tylko pierwsze 2 dni a potem złożyła resztę w ciągu jednego dnia. W tym roku składa je już od kilku dni.
A co do weterynarzy z forum, to kogo konkretnie proponujesz?
-
Teoretycznie:
- za oba mioty odpowiada samiec albinos - po prostu za pierwszym razem urodziły się wyłącznie nominalne, co nie jest niczym nieprawdopodobnym po samicy het.
lub
- za oba mioty odpowiada samiec nominalny, ale podobnie jak samica jest on heterozygotą.......
lub
- ojcem były kolejno 2 węże, ale i tak nie wiadomo który kiedy, oba z samicą heterozygotą mogły dać zarowno same nominalne, jak i część albinosków (jeśli nominalny samiec jest het.)
Niestety po tych młodych i tak małej jej ilości nie można mieć gwarancji co do ojcostwa, to że samica jest het. amel wątpliwości oczywiście nie budzi Po większej ilości prób można będzie jedynie wykluczyć ojcostwo samca nominalnego (jeśli nie pojawią się albinosy pośród większej ilości młodych) w stosunku do miotu nr.2. Tatusia miotu 1 (same nominalne) nie da się ustalić bez testowania zarowno ojca jak i młodych (być może nigdy).
Ale zabawa i tak jest z tym niezła
-
Szczerze mówiąc dotychczas nie miałem konieczności (odpukać) korzystania z pomocy któregokolwiek, ale myślę, że na forum "weterynarze" wyszukasz kogoś dobrego. Sądzę, że nie będzie konieczności wizyty osobistej i wystarczy ci konsultacja netowa/telefoniczna więc po prostu wytrop namiary i poproś o konsultację - ci, którzy tu zaglądają pomogą w miarę możliwości bez odwiedzania gabinetu - dla tego na początek spróbuj tych z forum. Jak się okaże, że trzeba jednak odwiedzić to pomyślisz kogo
-
a ja mam takie pytanie
wiec podepne sie do tego posta bo dotyczy rozmnazania zbozaowki
ile czasu od kopulacji mija do zlozenia jaj??
-
Średnio około 50-60 dni, ale rozpiętość jest bardzo duża. Trzeba pilnować wylinki, prawie wszystkie samice 7-10 dni przed zniesieniem linieją i jest to najlepszy wskaźnik, że trzeba wstawić pojemnik do znoszenia jaj....i powoli odpalać inkubator. Ponoć (wnioski z dużej hodowli) jest dość duża powtarzalność terminu - tzn samice, które znoszą jaja szybko po kopulacji robią tak co rok, a te co późno - co rok późno.... oczywiście zazwyczaj nie oznacza, że zawsze.....ale wylinka najpewniejsza.
-
ok wielkie dzieki a jaka jest najodpowiedniejsza tem inkubacji??
jaka jest temp na samiczki a jaka na samca??
mam teraz w inkubatorze 27,5 C bo inkubuje gekony lamparcie na samiczki i myslalem do tego inkubatora wsadzic zbozowki
-
Racja ! Teraz się rozumiemy Zabawa jest niezła, a wymaga przede wszystkim cierpliwości
-
W zeszłym roku moja obecnie ośmioletnia samica zbożowa złożyła ponad 30 niezapłodnionych jaj. Nie jest to jakiś odosobniony przypadek, ale i nie reguła. Natomiast niezależnie od tego, czy jaja są zapłodnione czy nie samica powinna złożyć wszystkie naraz! Takie przerwy są niepokojące, zwłaszcza że niezapłodnione jaja są często zdeformowane, sklejone i mogą po prostu jajowód zaczopować. Zdarza się także, że samica nie składa kilku ostatnich jaj i potem rozkładają się w jej ciele, co jest o tyle ryzykowne, że często początkowo niezauważalne, wąż normalnie jem przez jakiąś czas, a potem np. nagle pada. Dobrze, żeby ktoś doświadczony ją obejrzał, ale na razie zapewnić jej pojemnik do złożenia jaj, nie niepokoić(usunąć ewentualne inne węże z terrarium). Może złoży na raty sama.
Czasem zdarzają się u węży zbożowych dwa lęgi w odstępach 5-8 tygodni i samica przed drugim nie musi mieć ponownego kontaktu z samcem- plemniki w jajowodach są dosyć długo żywotne.
-
Zapomniałem dodać (raz jeszcze), że u mnie ojcami były dwa kolejne samce. Ale teoria jest rzecz jasna poprawna
Uprawnienia umieszczania postów