Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Regius - rozowe plamy na brzuchu :|

Regius - rozowe plamy na brzuchu :|

Zauważyłem u mojego regiusa różowe plamy na spodniej części ciała (najwięcej w okolicach ogona). Wyglądają jakby pod skórą zakrzepła mu krew. Nie są to małe kropeczki, tylko obejmują kilka łusek naraz. Wąż przechodził wylinkę 2 tygodnie temu, karmiony był 8-9 dni temu. Spotkał się ktoś z czymś takim??

PS postaram się jeszcze dzisiaj umieścić fotki

Re: Regius - rozowe plamy na brzuchu :|

Warto by było.. To mogą być oparzenia, uszkodzenia spowodowane zaburzeniami wylinki, ślady po roztoczach... Poczekam na zdjęcia.

zdjecia beda dopiero wieczorem... oparzenia to raczej nie sa bo mam lampe dobrze zabezpieczona, roztoczy nie mial (sprawdzalem wode w baseniku i dokladnie ogladalem weza), mozliwe ze to cos z wylinka bo ostatnia zrzucil podarta na kilka kawalkow :/

Conqueror
    Guest

Jakiś wylew podskórny.... spowodowany możliwe że zgnieceniem, obiciem, oparzeniem itp.??

oto foty:

--> http://republika.pl/miki_m/images/1.jpg

--> http://republika.pl/miki_m/images/2.jpg

Gdy patrze na weza oswietlonego zarowka, to widac ze spod w tylnej czesci jest prawie caly lekko rozowy, a w niektorych miejscach sa wyrazne plamy. Jednka gdy patrze w swietle slonecznym (bez sztucznego) to widac tylko kilka mocno rozowych plam. Moja ciocia ogladala jakis program o zwierzakach w domu, i powiedziala ze pokazywali tam weza z rozowymi plamami i mial on grzybice. Ponadto zauwazylem (co widac na pierwszym zdjeciu) ze ma jakby 2 paski pokiereszowanych lusek :/. Nie wiem co moglo mu sie stac bo w terrarium nic go nie moglo zgniesc, czasem zdarza mu sie spadac, ale terra ma okolo 50 cm wysokosci i kostke kokosowa na dnie wiec raczej malo prawdopodobne zeby od takiego upadku mu sie cos stalo....

Jak na mój gust to to wygląda niegroźnie- po prostu miał lekkie kłopoty z wylinką. Czasem niestety zdarza się, że takie zmiany są wstępem do pęcherzykowego zapalenia skóry( nigdzie nie ma wyniesionych łusek?)

co rozumiesz przez wyniesione luski??? wszystkie przylegaja do ciala, nie ma zadnych ubytkow, ale zauwazylem ze ma tak jakby 2 paski pokiereszowanych lusek :/ (te ze zdjecia

A jaką masz wilgotność? Nie miałeś zbyt wysokiej ostatnio? Na jakim podłożu go trzymasz?

możliwe ze po wylince ale możliwe też ze jakieś ostre pogłoże zaszło mu za łuski

mam gruba kostke kokosowa, przed tem nie bylo problemow, a wilgotnosc jest niska, chyba napisze do weterynarza. Dzisiaj dam mu chomika - mam nadzieje ze go zje

Uprawnienia umieszczania postów