-
Jak rozpoznać heterozygotę?
1) Zastanawia mnie, jak hodowcy węży (chodzi mi tu konkretnie o zbożowe) rozróżniają czy ich pupilek jest np. heterozygotą na albino. Domyślam się, że kolor classic jest przenoszony jako dominujący, a wszystkie inne jako recesywne (jeśli nie, to proszę mnie poprawić). Wiem, że na 100% wszystkie młode będą heterozygotami na albino, gdy jeden rodzic jest np. homozygotą classic, a drugi homozygotą albino. Ale gdy mam dwie heterozygoty classic na albino i je połączę, to z krzyżówki genetycznej wynika, że 1/4 będzie homo-albino, 1/4 homo-classic i 2/4 hetero-na-albino. Czy da się jakoś odróżnić te homo-clasic i hetero-na-albino?
2) Co mi wyjdzie z połączenia takich zbożówek, których kolory są przenoszone przez gen recesywny np: śnieżnobiałego i bloodred? Jakiś inny kolor, czy heterozygoty?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Michał
-
Re: Jak rozpoznać heterozygotę?
1. nieda sie , wtedy całe te 3/4 to 66% het ... Rydzyk fizyk
2. Chyba dbl het , ale niewiem do końca ,niech mordd sie wypowie
-
1)
zapisales poprawny wynik krzyzowki w pokoleniu F1, przedstawiles genotypy w stosunku1:2:1 , stosunek fenotypow bedzi ejednak nieco inny 1:3 ( 1 bedzie wezem o ubarwiuniu albinotycznym, a pozostale 3 o ubarwiuniu klasik )
wg mnei nie mozna odroznic osobnikow o takim samym fenotypie a innym genotypie "na oko" potrzeba przeprowadzic krzyzowke testowa ew testy genetyczne
nei dam sobie jednak reki uciac ze nei ma jakiegos innego sposobu
poprostu w uproszczony sposob przekazuje to co zapamietalem z zajec genetyki na med. wet.
2) oba geny sa recesywne w stosunku do tego warunkujacego kolor klasik
trzeba znac metody dziedziczenia koloru u wezy
czy jest to pisum, czy zea ; dominacja zupelna,kodominacja, recesywna
istnieje male prawdopodobienstwo ze expresaja obu tych genow bedzie na rownym powiomie, prawdopodobnie ktorys z nich okaze sie silniejszy wzgledem drugiego i to on sie stanie dominujacym w danej krzyzowce
zastrzegam ze sa to tylko moje przypuszczenia
pozdrawiam
-
Kilka dni temu znalazłem to:
http://www.snakes.pl/index.php?modul...48&expsubid=11
, jednak nie rozwiało to wszystkich moich wątpliwości, co do punktu 2). Autor pisze, że podczas selektywnego doboru węży np. amelanistycznych i dodaniu genów hypomelanistycznych (to brzmi jak przepis na zupę możemy uzyskać odmianę sunglow. Pisze też, że są to wady genetyczne. Jednak w przypadku węża, który ma taki, a nie inny kolor z powodu wady genetycznej, a nie łączenia, to ten gen powinien być dominujący (???CHYBA). A może znacie jakąśfajną publikację na ten temat?
Pozdrawiam!
Michał
-
nie jest tak że się nie da rozróżnić.. przecież są 100% het
-
no innych niz 100% niema tylko jak je rozróznisz od normalnych.
-
Biber jasne, że są 100 % het, ale jeśli masz rodzicow heterozygotę Aa i heterozygotę Aa, to układ masz taki
A a
A AA Aa
a Aa aa
aa - albinos
AA - classic
Aa - heterozygota, fenotypowo nominalna, co oznacza, że nie da jej się odróżnić od classica z wyglądu, dopiero przez krzyżowanie, i to jest te 66% possible het
xav
-
cholera, tabelka nie wyszła, program przewinąl literki do krawędzi, ale mam nadzieję, że jak ktoś mniej więcej orientuje się w genetyce to sczai, o co mi chodziło
-
aha
aa - albinos to przykład, bo może też być inne ubarwienie. Ogólnie to jest to homozygota cechy recesywnej
-
http://www.ssnakess.com/forums/showt...threadid=66627
Polecam przeczytać ten temacik.
Jeżeli naprzykład połączymy het albino z het albino to teoretycznie wyjdzie nam 25% normal 50% het albino 25% albino. I jak myślicie jak rozpoznaje sie te het od normal? Nie jestem pewny ale być może jakieś badania gentyczne a jeżeli nie to tzw. "marker"
Oczywiście wiem o co chodzi z 66%possible het ale pomyślcie czy hodowcy odmian barnych regiusów mogą sobie pozwolic na jakieś 66% pos? oczywiście ze nie, muszą jakoś rozpoznać tą het od normal
Uprawnienia umieszczania postów