Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: humanitarne usmiercanie pokarmu

afek
    Guest

humanitarne usmiercanie pokarmu

witam, pytanie jak w temacie
    podaje zbozowkom owlosieone oseski
    przyzwyczajam jej ednak do pokarmu mrozonego
    myszki jakie dostaje sa zywe
    i teraz prosze byscie podzielili sie w jaki sposob usmiercacie myszy przed mrozeniem, ew karmieniem
    aha raczej domowe sposoby bo komory z co2 nie mam
    dzieki i pozdrawiam

afek
    Guest

Re: humanitarne usmiercanie pokarmu

...aha czy jest to zwykle prtzerwanie rdzenia kregowego czyli popuularne skrecenie karku, czy moze jakos inacze???

oseski delikatnie walnac glowka o jakis kąt ( tak zeby nie rozkwasic ) szczury łapiesz za ogon i energicznie ciągniesz ( przerywasz rdzen kręgowy ) z duzymi myszami mozesz robic podobnie

ale trzeba sporo wprawy zeby to dobrze wychodzilo, chyba lepiej bedzie przez CO2 poszukaj w starszych postach w dziale zwierzeta pokarmowe

sory, ale z CO2 to nie jest wcale takie humanitarne. zabijałem kiedyś tak myszy i widziałem jak się męczą przez dobrą minutę albo nawet 2. przerwanie rdzenia jest lepsze, bo szybsze i zwierzak się nie męczy...

bo tutaj wazne jest tez cisnienie dwutlenku.w profesjonalnych komorach to odbywa sie pod zwiekszonym cisnieniem przez co saturacja spada duzo szybciej.

moim zdaniem oseski mozesz spokojnie wlozyc do lodowki(nie do zamrazarki),wytraca cieplo bardzo szybko i po prostu powoli zapadna w bezbolesny letarg,a potem do zamrazarki i po ptakach.

Tylko nie do lodówki ... przecież to ssaki i nawet dla maluszków to musi być bolesne. Dorosłe myszy za ogon i o kant stołu , tylko zdecydowanie i mocno. Zadnych innych dośw w usmiercaniu nie mam . Ale lodówka do usmiercania ssaków napewno nie.

afek
    Guest

napisalem ze do lodowki, ale dopiero po usmierceniu
    prosze czytac uwaznie
    i dziekuje za rady
    do tej pory stosowalem metode "kantowa"
    myslalem ze mozna jakos inaczej, prosciej
    ale widze ze jednak nie
    dzieki i pozdrawiam

Huamnitarne-hahah
    sposob niehumanitarny-skladniki:
    1.wiadro z woda
    2.duze sitko
    3.ciezki kamien
    Przepis:
    wrzucamy gryzonia do wody, nastepnie zamykamy pod sitkiem -taka konstrukcje obciazamy kamieniem i oddalamy sie na 5 minut!
    Po powrocie powtarzamy wszystkie czynnosci w odwrotnej kolejnosci i mamy mokrego trupa!Dla duzych szczurow proponuje pojedynczo, myszy mozna grupkami

Uprawnienia umieszczania postów