-
humanitarne usmiercanie pokarmu
witam, pytanie jak w temacie
podaje zbozowkom owlosieone oseski
przyzwyczajam jej ednak do pokarmu mrozonego
myszki jakie dostaje sa zywe
i teraz prosze byscie podzielili sie w jaki sposob usmiercacie myszy przed mrozeniem, ew karmieniem
aha raczej domowe sposoby bo komory z co2 nie mam
dzieki i pozdrawiam
-
Re: humanitarne usmiercanie pokarmu
...aha czy jest to zwykle prtzerwanie rdzenia kregowego czyli popuularne skrecenie karku, czy moze jakos inacze???
-
oseski delikatnie walnac glowka o jakis kąt ( tak zeby nie rozkwasic ) szczury łapiesz za ogon i energicznie ciągniesz ( przerywasz rdzen kręgowy ) z duzymi myszami mozesz robic podobnie
-
ale trzeba sporo wprawy zeby to dobrze wychodzilo, chyba lepiej bedzie przez CO2 poszukaj w starszych postach w dziale zwierzeta pokarmowe
-
sory, ale z CO2 to nie jest wcale takie humanitarne. zabijałem kiedyś tak myszy i widziałem jak się męczą przez dobrą minutę albo nawet 2. przerwanie rdzenia jest lepsze, bo szybsze i zwierzak się nie męczy...
-
bo tutaj wazne jest tez cisnienie dwutlenku.w profesjonalnych komorach to odbywa sie pod zwiekszonym cisnieniem przez co saturacja spada duzo szybciej.
-
moim zdaniem oseski mozesz spokojnie wlozyc do lodowki(nie do zamrazarki),wytraca cieplo bardzo szybko i po prostu powoli zapadna w bezbolesny letarg,a potem do zamrazarki i po ptakach.
-
Tylko nie do lodówki ... przecież to ssaki i nawet dla maluszków to musi być bolesne. Dorosłe myszy za ogon i o kant stołu , tylko zdecydowanie i mocno. Zadnych innych dośw w usmiercaniu nie mam . Ale lodówka do usmiercania ssaków napewno nie.
-
napisalem ze do lodowki, ale dopiero po usmierceniu
prosze czytac uwaznie
i dziekuje za rady
do tej pory stosowalem metode "kantowa"
myslalem ze mozna jakos inaczej, prosciej
ale widze ze jednak nie
dzieki i pozdrawiam
-
Huamnitarne-hahah
sposob niehumanitarny-skladniki:
1.wiadro z woda
2.duze sitko
3.ciezki kamien
Przepis:
wrzucamy gryzonia do wody, nastepnie zamykamy pod sitkiem -taka konstrukcje obciazamy kamieniem i oddalamy sie na 5 minut!
Po powrocie powtarzamy wszystkie czynnosci w odwrotnej kolejnosci i mamy mokrego trupa!Dla duzych szczurow proponuje pojedynczo, myszy mozna grupkami
Uprawnienia umieszczania postów