-
w sprawie oswietlenia (nie chodzi o uvb)
witam mam takie pytanie bozabieram sie za robienia terra dla regiusa i powiedzcie jak macie pomątowane oswietlenia czy tak jak jest na snake.pl czy moze normalnie w doniczce .pozdrawiam
-
Re: w sprawie oswietlenia (nie chodzi o uvb)
Jak Ci wygodniej, możesz jka snakes, w doniczce albo inny patent![Wink](images/smilies/wink.png)
-
ok a czy ktos ma zwykla doniczke w to zarówke jak to sie sprawdza czy weze wasze sie juz popazyly owijajac sie wokól??
-
No ja mam jako zabezpieczenie użytą doniczkę, ale dopiero po kilku miesiącach mi wyszła niedoróbka której nie przewidziałem, a mianowicie że do tego nadają się wyłącznie doniczki gliniane/ceramiczne. Ja użyłem plastikowej (łatwiejsza w obróbce, znaczy wywierceniu dziury w denku) i się okazało że to był błąd bo po paru miesiącach doniczka się po prostu rozsypała w drobny pył - ciepło sprawiło, że plastik stracił właściwości i zrobił się kruchy. Także jeśli tylko dasz radę użyj doniczki ceramicznej albo jeszcze lepiej - glinianej. Na taką po prostu nie ma mocnych. Acha, i jeszcze jedno - między doniczką a żarówką zawsze zostaje szpara. Jesli jest malutka to nie ma problemu. Gorzej jesli jest ryzyko, że gadzina się przeciśnie. Wtedy wszystkie twoje zabiegi z doniczką spalą na niczym jeśli nie zabezpieczysz jej dodatkowo od dołu - proponuję zastosowanie siatki metalowej albo z tworzywa sztucznego - takie moskitiery wbrew pozorom są super-wytrzymałe na gorąc. Sprawdziłem na własnej skórze kiedy testowałem czy jesli przyłożymy żarówkę to siatka się stopi. Nie stopiła się za to fotel na którym odbywąło się doświadczenie poszedł z dymem ![Smile](images/smilies/smile.png)
-
Ja mam w terra dla regiusa doniczke z zarowka. Regiusy raczej nie zblizaja sie do zarowki za dnia. Raz mialem taka sytyuacje o 1 w nocy:
Koncze czytac ksiazke, patrze do terra a tam nie ma Zdzicha :| przekopalem wszystko lacznie z podlozem i nie bylo :/. Przeszukiwalem dom przez pol godziny i jak wracilem szukac 3 raz do pokoju to nagle z doniczko-lampki wysowa sie jego glowka...
Po tym incydencie zauwazylem jeszcze 2 razy zeby tam wchodzil (tylko w nocy), na szczescie sam wychodzil po krotkim czasie. Teraz juz sie tam nie pcha (owija sie wokolo doniczki). O poparzenie nie masz co sie martwic, bo regiusy za dnia siedza schowane, ew chodza w ciemniejszej czesci terrarium. A nawet jakby siedzial na lampie do rana, to zejdzie z niej zaraz po wlaczeniu sie, zanim ta sie nagrzeje
Uprawnienia umieszczania postów