Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problem - robaczki w odchodach

meki
    Guest

problem - robaczki w odchodach

porządkując terrarium mego pupila ( zbożówka) zauważyłem w odchodach jakieś robaczki , mój wenzyk nie stracił na wadze ale sie martwie !!!!!!! mam iść z tym do weterynarz a jak nie to jakie lekarwstwa pomocy !!!!

Re: problem

Weź kał i daj do zbadania.

Nie widziałem tego na wlasne oczy ,ale Mnie sie wydaje ,ze to poprostu są te MAle Robaczki,ktore praktycznie w kazdym terrarium są ale one sa nie szkodliwe ,a za razem pełnią Funkcje Takich małych sanitariuszy

skoczogonki nie żyją w kupie, a jakby były gdzie indziej, to meki by je zauważył. Skoro te robaki były tylko w kupie, to znaczy, że są także w wężu, więc bez wahania dałbym kał do badania

xav

Nie ma co zwlekać. Miałem w tamtym roku "przygodę" za zarobaczonymi regiusami. Loktok 2 kratnie zaaplikował im jakieś lekarstwo (doustnie) i po 4 tyg nie było śladu po nich. Były to obleńce jakieś, czy coś tym rodzaju.

watain
    Guest

mógłby ktos napisać jak mniej więcej wyglądają te robaczki żyjące w każdym terrarium, bo niewiem czy mam roztocza czy to jakieś inne cholerstwo??

Roztocza to małe krwiopijne pajęczaki o wyglądzie czerwonej, brązowej lub czarnej malutkiej kropeczki. Małe roztocza wyglądają jak jasne bardzo drobne punkciki przemieszczające się dość szybko po wężu, zwłaszcza w okolicach głowy. Można je dobrze zaobserwować w nocy. Dorosłe roztocza są ciemnoczerwone lub czarne wielkości około 1mm, można je spotkać pod łuskami, szczególnie na brzuchu. Żerują one na wężach, natomiast jaja składają w podłożu. Po atakach roztoczy skóra węży robi się szorstka i łuski odstające, węże borykające się z tym problemem najczęściej spędzają dużo czasu w wodzie.

Skoczogonki są białe, podskakują, często ich jajeczka są transportowane w torfie czy ziemi kwiatowej, żeby się ich pozbyć warto wyprażyć w piekarniku tą ziemię czy torf. Skoczogonki są pożyteczne, zapewniają darmowe sprzątanie terra, gdyż odżywiają się nie strawionymi resztkami pokarmowymi i częściowo zapobiegają wystąpieniu pleśni. Kompletnie niegroźne.

opis na życzenie ;-D

xav

meki
    Guest

takie małe w odchodach ale z pewnością to nie roztocza !!!

W Takim Razie PRzepraszam za Pomyłke mam NAdzieje Ze Wybaczycie
    Pozdrawiam

watain
    Guest

dzeki setherial teraz juz wiem ze to nieroztocza

Uprawnienia umieszczania postów