-
wodospad-glony
cze mam wodospad u agam i pojawił sie problem. Jest zrobiony z kamieni i nie mam filtra biologicznego. pojawiły sie na kamieniach zielone i brazowe glony. co jakis czas je usówam wymieniając wode czyszczac szczoteczka i pojewając wrzątkiem ale nie mija pare dni i wszyskto znowu wraca. czy jest jakis środek który usónie te glony a przy tym NIE ZASZKODZI AGAMOM BŁOTNYM. Dzieki z góry za pomoc. narazie
-
Re: wodospad-glony
sa rozne srodki anty-glonowe stosowane w akwarystyce ale zaden nie dziala ka dluzsza mete! poza tym wodospad to woda plynaca wiec one i tak by nie zadzialaly, a jesli juz to chwilowo-a co do szkodliwosci to nie wypowiadam sie bo chemia to nie moja dzialka. moglbys zastosowac filtr z uv ale to nie zadziala wedlug mnie bo bakterie i glony w wodzie zostana zniszczone ale te ktore sa na wodospadzie w koncu sie pojawia i tak! to NIEUNIKNIONE!!!!! wiec pozostaje Ci syzyfowa praca!!!
-
no trudno, jak se zrobiłem wodospad to musze teraz cięzko harować. ale dzieki. moze kiedys to zwalcze
-
chyba ze wyczyścisz całe terra i miejsce gdzie są kamienie polakierujesz jakimś dobrym lakierem albo innym świństwem zeby zrobic coś jakby sztuczna powłoka
-
myślałem o tym na samym początku robienia terra ale nie wiem jaki lakier(na pewno ekologiczny) by się do tego nadawał, pozatym te glony i tak by sie osadzały np. na brzegach zbiornika(zlewu) i na sztucznej roślinności tak jak to teraz robią. ale jak ktoś wie jaki lakier by się nadawał i jak sie go stosuje chetnie spróbuje. dzieki za pomoc i dalej oczekuje na nowe pomysły
-
Czemu Ci one przeszkadzają ? IMHO takie pokryte glonami kaskady wyglądają bardziej naturalnie. A preparaty to, jak napisał Josetsu, tylko jakieś akwarystyczne.
Pozdr.
R.
-
Napisz, jakie masz tam oświetlenie. Z preparatów akwarystycznych Algin Tropicala jest najmniej toksyczny, ale też najmniej skuteczny. Nie szkodzi rybom i płazom akwariowym, więc chyba nie zaszkodzi też agamom.
-
Lakierowanie nic nie da. Glonom to bez różnicy czy rosną na kamieniu polakierowanym czy nie polakierowanym.
-
a wiec tak:
-jak było tego mało to się nawet cieszyłem że naturalnie wygląda, ale teraz nie jest to przyjemny widok gdzyż widać jedną ciemno-brązową plame ![Smile](images/smilies/smile.png)
-dzięki KLIK napewno go kupie i spróbuje
-oświetlenie to 2 lampki halogenowe - 35W i świetlówka sylvania (bodajże) z uvb 4.0 (lecz od niedawna). Owszem słyszałem że można zwalczyć światłem tylko jakim?
-co do lakieru to dzięki Jojek za info bo już zaczynałem kombinow
POZDROWIENIA DLA WAS I WSZYSZ GADÓW
-
co do lakierowania to popieram ktoregos z przedmowcow glonom to obojetne osadza sie nawt na lakierze!!! a co do zwalczania glonow swiatlem to ja stosuje w akwa taki filtr:AquaMax professional 250 zamontowana mam w nim lampe UV i ona zwalcza wszystkie bakterie i zanieczyszczenia-to filtr kubelkowy ale uwazam ze to zbedny wydatek do terrarium szkoda kasy a i tak nie obiecuje czy by pomogl bo tu nie chodzi o wode tylko pewnie o oswietlenie i temperature w terra! lepiej pomecz sie recznie to usuwajac! preparaty akwarystyczne nie pomaga one zniszcza glon w wodzie stojacej a nie plynacej!!! paietaj chemia to chemia i w mniejszym czy wiekszym stopniu zawsze sszkodzi a to jest zle!!!
Uprawnienia umieszczania postów