Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: mały problemik z taeniura

mały problemik z taeniura

witam
    Mam pytanie dotyczące rozmnażania Elaphe Taeniura: posiadam samca i samice (mają ponad 2m). Pod koniec listopada zacząłem obniżać temperaturę do ok. 19-20 w połowie stycznia temperatura powróciła do 24-26 (wiem trochę za wcześnie). Jeśli chodzi o kopulacje to na początku marca zdarzyło się kilka razy że po wyciągnięciu węży z pod skrytki (obrócona doniczka) były splecione, aha co najgorsze przez cały czas były w jednym tera! Interesuje mnie czy są jakieś szanse że ta samica jest w ciąży? Jeśli tak to w jaki sposób mogę to sprawdzić?

błagam zostawcie mi chociaż odrobinę nadzieji

Re: mały problemik z taeniura

Witam!
    Możliwe ze za wysoka do zimowania temperatura.Teniurki potrzebują ok.13 stopni przez 3 miesiące.nie wiem jak sie sprawdza czy samica jest w ciąży.Po prostu po jakimś czasie robi się grubsza i przestaje jeść. W twoim przypadku jest nadzieja,ale niewielka-sprobój w przyszłym roku.
    PZDR

Spróbuj może je rozdzielić na parę dni i polączyć znowu. I czekaj na wylinkę samicy, po 10-14 dniach od jej wylinki powinno się okazać, jeśli jest w ciąży to zloży jaja. A kiedy zrzucaly wylinki po zimowaniu?

Witam

Mój znajomy rozmnaża je corocznie i przez cały czas utrzymuje je w tem. pokojowej

pozdrawiam

wylinke po okresie zimowym przechodziły na początku marca, ale z tego co mówi papaj wynika że nie jest konieczne obniżanie temperatury?

W zasadzie powinny po wylince kopulować. Są dwie możliwości: albo zaraz samica postanowi zrzucić wylinkę i zloży potem jajka, albo nie jest w ciąży. To znaczy ja bym rozdzielila je i zobaczyla co będzie jak sie je polączy znowu.

Conqueror
    Guest

Prawdopodobnie doczekasz się młodych.... Taeniury nie potrzebują zimowania do rozmnażania i znam 3 osoby rozmnażające węże chińskie... żadna z nich nie stosuje zimowania!!

ok na jak długo mam je rozdzielić?

noto mam je rozdzielać czy nie?
    a tak swoją drogą to jakie duże są jajka taeniury

Na 5-7 dni. Nie zaszkodzi, a może samiec się zdecyduje

Uprawnienia umieszczania postów