Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: jakie podloze ?

Re: jakie podloze ?

rozumiem ze chodzi Ci o walory estetyczne :]

Dokładnie tak
    IMO jak juz mieć terrarium, to niech ono będzie wycinkiem (wiadomo, tylko zbliżonym) jego biotopu. Nie rozumię po co trzymać węża na gazetach i nie wyciągać go nawet ? (pomijam hodowców zarabiających na tym) Jak to satysfakcja obserwować jak wężyk leży na dnie terra na gazecie ?
    Nie myśl, że Cię atakuję, czy coś w tym rodzaju. Ze zwykłej ciekawiśći pytam.

ja Cie oczywiście doskonale Reed rozumiem ja czasem swoje węże wyciągam (nie moge sie powstrzymać) ale staram się to ograniczać co do wycinku biotopu węża to wąż raczej nie zdaje sobie sprawy z tego że otaczają go jakieś roslinki itp itd :] Ładne terrarium daje przyjemność właścicielowi przede wszytskiem
    Co do satysfakcji to mam ją kiedy widze jak wszystkie moje regiusy jedzą na gazetach podczas gdy wielu pseudohodowcóe z polski trzyma węże w super terrariach ale węże nie jedzą, satysfakcje też odczuwam kiedy widze ze moje regiusy są grubiutkie, bez pasorzytów i dobrze rosną A cóż to dopiero będzie za satysfakcja kiedy zaczną kopulować

Powiem ci, że jest metoda na zaspokojenie swoich potrzeb w tym wzgledzie: Po pierwsze trzeba mieć węży DUŻO - wtedy część, mniej kapryszących można mieć w ładnych terrariach a resztę w racku . Po drugie, gdy się "coś" dzieje u węży, ubogi wystrój pojemnika schodzi na drugi plan..... Mało mam wprawdzie węży na gazecie (młode na ręcznikach) ale pojemniki są znacznie uproszczone. Odkąd węże zaczęły się rozmnażać mam wystarczająco dużo satysfakcji bez wymyślnych terrariów (choć i takie mam). W sumie jest tyle do obserwowania, że "tło" zchodzi na drugi plan......To może po części wyjaśniać, czemu ludzie decydujący się na sterylne terraria nie mają problemu z brakiem ozdobności, no i czemu wiecznie dokupują coś nowego

ja trzymam na ręcznikach a o racku pomyśle w lecie bo za niedługo dochodzą naowe osobniki ":]

Macie rację, ale nie każdy ma finanse i możliwości pomieszczenia WIELU węży. :|

Toteż nie każdy trzyma na gazecie Ja też lubuię sobie popatrzeć na fajne terrarium i gdybym miał 1-2 wężyki na pewno nie siedziałyby na gazecie (no chyba, żeby okoliczności czyli dobrostan węża tego wymagały). Przy regiusach zdaje się czasem nawet jednemu, lepiej w ciasnym i sterylnym pojemniku, przynajmniej przejściowo......na szczęście czasem, w przypadku problematycznych a nie zawsze. Moim zdaniem recepta nie istnieje, przysłowiowa gazeta jest zarówno ogromnym ułatwieniem dla właściciela, jak i najlepszym dla niektórych węży rozwiązaniem, dla innych zaś niepotrzebnym i mało estetycznym uproszczeniem. Jak zawsze wszytko zależy od okoliczności. Nie podobają mi się jedynie osoby, twardo zwalczające wszelkie "rack" i sterylność w imię "naturalności" (to nie do ciebie reed, tak ogólnie brzdąkam) bo jak pokazują liczne przykłady brak naturalności bywa czasem lepszym rozwiązaniem.

Masz rację mordd
    Ja nie miałem na myśli hodowców z prawdziwego zdażenia, tych którzy głównie rozmnarzają wężę. Chodziło i o "normalne" terra z pojedyńczymi osobnikami (wiem nie do mnie to kierowałeś) Nie mam nic przeciwko gazetom i systemom rack. Jest to konieczne, a skoro przy okazji zwierz nie cierpi ?

Uprawnienia umieszczania postów