-
jakie podloze ?
jedni mowia ze na podloze jest dobre trociny a u inny slysze ze dobry jest podloze z wlokna kokosowege chce sie dowiedziec co jest lepsze i bezpieczniejsze dla zwiezaka niewiem czy to moze miec cos wpulnego o jakiego chodzi ale mowa o boa
prosze bez kometaza ze takie posty juz byly
-
Re: jakie podloze ?
takie posty juz byly ziooooooom trociny sa brzydkie i nie trzymaja wilgoci, wiec trzymaj na torfie, pozatym chyba nie milo czulby sie waz jakby zjadl trocine( jesli mowa o takich na jakich trzyma sie np. myszy chomiki itd.
-
Ja bardzo lubię i zawsze polecam mech taki rosnący w zbitych poduchach, pocięty na drobno. Fajna rzecz. Wlókno kokosowe ma wady - albo wysycha i się pyli albo trzyma wilgoć ale pleśnieje pod miską i konarami. U mnei kokos wymieszany jest z mchem i ujdzie.
-
Ja od jakiegoś czasu mam combo. Matę kokosową, a na niej mielony kokos. Nie pleśnieje a i wilgotność da się utrzymać. Kupy nie zasyfiają maty, tylko ten luźny z którym są wyrzucane.
Karla, jeżeli chcesz żeby nie pleśniało Ci pod miską, postaw ją na jakichś podkładkach. Ja postawiłem basen na kawałkach kory, tak że jest tam z 1,5 - 2 cm luzu i nie pleśniej
Tocin nie polecam, wręcz odwrotnie. Jako że niektóre z nich są ostre, mogą się wbijać pomiędzy łuski wężyka i narobić kłopotu. Poza tym trociny z drzewa liściastego szybciej pleśnieją, a z iglastego zawierają żywicę.
-
Mów do mnie jeszcze, kora i galęzie tez pleśnieją Nie używam tego paskudztwa (no, ostatnio żeby dodać objętości to mchu trochę tak, ale z bólem). Poza tym taka miska na podkladkach aż się prosi żeby ją wywalić do góry dnem
-
Hmm, wszystko zależy od wystroju terra. Mi nie pleśnieje nic. Mam korzeń i makówki, ale cą czyste
Z tym wywracaniem to spoko, nie jest tak łatwo. Kilka razy nakryłem Suczkę jak się wwiercała pod basen, ale nie wywaliła go
-
Ja wiem, że u innych nie ma problemu z kokosem, ale nie mam pojęcia jak wy to robicie. Widać masz duży lub ciężki basen, bo u mnie dla regiusów i lampropeltisów to ulubiona rozrywka
-
Karla, może coś nie tak z wentylacją masz ?
Basem faktycznie nie jest najmniejszy, To basen dla żółwia Gdzieś zapodawałem fotki mojego terra, zostałem nawet wyśmiany z powodu tej palemki w basenie (oryginalnie ją dają)
-
Być może mam coś nie tak z wentylacją, ale to jest w ogóle trochę pokopane, bo w największym terra bardzo szybko wysychało, mimo, że wentylacja nie jest duża, wręcz bym powiedziala, że bardzo mała. Z tym pleśnieniem to w dwóch miejscach - w faktycznie kiepsko wentylowanym pojemniku oraz w misce w terra (miska miała być do jajek, ale jajek niet), w którym podłoże poza miską jest suchutkie mimo podlewania co jakiś czas. Niezbadane są wyroki kokosowe W dużym terra był sam kokos, w misce i pojemniku wymieszany z mchem (w pojemniku mokry bo woda "się wylała", a w misce tylko wilgotny), w średnim terra (tym z miską) przewaga kokosa (za mało mam mchu i stąd został wygarnięty do innych terrariów). Wynikałoby z tego, że to mech pleśnieje gdyby nie fakt, że w dwóch małych terrariach z umiarkowaną wentylacją nie ma żadnych problemów (jest przewaga mchu). Bądź tu mądry człowieku Może i jest jakiś wspólny mianownik, ale wzór na niego musi być szalenie skomplikowany i mam prawo kokosa nie lubić
-
a ja trzymam swoje regiusy na papierowych ręcznikach :/ :]
Uprawnienia umieszczania postów