-
Elaphe Taeniura szczegółowe pytania
Siema!
Zamierzam kupić tego gada i mam kilka pytań do chodowców(i nie tylko) tych pięknych węży:
1. Jeżeli karmi się co jakieś 2 tygodnie dorosłą Taeniure (tak jak jest napisane w opisie), powiedzmy ok 2-2,5 metrową, to w jakiej ilości należy mu podać pokarm (np. ile szczurów czy świnek morskich) aby go nie przekarmić?
2. Czy węże Chińskie jedzą także jaja ptaków (spotkałem sie kiedyś z taką opinią w internecie)?
3. Jakiej wielkości i jaki bukiet zapachowy mają świeże, jeszcze parujące klotze tych węży i co ile mniej więcej je stawiają?
4. Czy wskazane jest umieszczenie w terrarium kabla grzewczego?
-
Re: Elaphe Taeniura szczegółowe pytania
Co do pytania 3 częstotliwość kup zalezy od tego jak częstop karmisz węża i w jakich porcjach oraz temperatury w terra. Zapach nie jest intensywny, chyba że nei posprzątasz i bedzie leżeć jakiś czas a tak nie czuć nic.
A kabel grzewczy to sam musisz zadecydować czy w nocy masz odpowiednią temp. w nocy i czy nei trzeb adogrzać terra. Choć zamiast kabla mozesz na noc włanczać czerwoną żarówke
-
1. 1-2 dorosłe szczury wystarxczą
2. TAK
3. jak powyżej
4. NIE
-
Czemu nie kabel? Nie zaszkodzi, jeśli nocą w jednym miejscu wąż będzie miał 24-26 stopni, będzie mógł się nagrzać po posiłku.
-
Wskazany jest spadek temperatury nocą, wystarczy ok. 22-23*C moje węże w nocy mają taką temperaturę i jest z nimi w pożądku, w środowisku naturalnym w nocy też temperatura spada, więc dobrze, żeby tak działo sie też w terrarium. W końcu chodzi o to, aby stworzyć wężowi w terrarium warunki jak najbardzij podobne do natury. Pozdrawiam
-
a pozatym to nadrzewny garunek i nie powinno mu się podgrzewać podłoża (tak gdzieś wyczytałem :P) a temp. pokojowa w nocy jest wystarczająca.
-
-
Dzięki wszystkim za odpowiedzi .
Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli w opisie tajwańskiego pisze że dla pary minimum to 120/70/150 , to czy dla jednego węża starczy 100/60/150, biorąc po uwagę to, że ten wężyk potrzebuje dużo przestrzeni.
-
Sądzę, że wystarczy
-
ja dalej uważam, ze kabel jest będny, bo te węże żyją w naszych szerokościach geograficznych i w różnych środowiskach. w terra nie trzeba zapewniać mu nocą wysokiej temperatury. jak masz w pokoju 20*, to w zupełności wystarczy.
chociaż może karla też ma rację... sam wybierzesz, cze warto montować kabel. nasze zdania już znasz :P
Uprawnienia umieszczania postów