-
Re: natrix i zbozowka
macie moze racje co mi szkodzi
-
Jeśli próbowanie ma polegać na wtykaniu ich do jednego terrarium to może sobie próbować......tylko po co. Tu akurat pewne jest, że się nie uda. Ponieważ i tak do produkcji mieszańców potrzebne są pary węży (do samca trzeba mieć pasującą samicę, która go pobudzi do kopulacji) to w sumie nic straconego - po prostu będzie mial młode Natrix i młode zbożówki
-
a moze natrixa i ponczosznika?
-
O tym, że zaskroniec w Polsce chroniony, nikt jakoś nie pamięta.
Nie, nie da się skrżyżować zaskrońca z pończosznikiem. Znane są hybrydy wewnątrzrodzajowe w obu rodzajach.
-
mordd ale nie do terra tylko na wolnosci
-
Nie, nie da się skrżyżować zaskrońca(ani Natrix, ani Xenochrophis) z pończosznikiem. Znane są hybrydy wewnątrzrodzajowe w obu rodzajach.
-
a słuchaj w naturze np w jakimś sadzie, lesie są natrixy i w czasie godów (natrixów na wolności i zbożówek w terra) podstawić samice zboża w czasie kopulacji natrixow (do kopulacji zbożow nie dopuścic tylko pobudzić samice)
-
OK. Więc inaczej: to nie chodzi o to, czy będą raczyły ze sobą kopulować, czy w sadzie czy w terrarium..... po prostu polączenie plemnika jednego rodzajy z jajem drygiego nie jest możliwe Pomijam w zupelności fakt, że nawet kopulacja najbliżej spokrewnionych taksonów nie jest czesta - połączenie guttatus x emoryi nie zawsze się udaje i wcale nie jest takie proste ja się wydaje - w przypadku zaskronca i zbożówki może (nie wiem, trzeba sprawdzić) być nawet niemożliwe technicznie - w koncu hemipenisy węży mają bardzo różnorodną i dość skoplikowaną budowę. O możliwości zapłodnienia przy tych 2 rodzająch zapomnij.......
-
nawet nie myśle
Uprawnienia umieszczania postów