Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: woda z kranu

mromanow
    Guest

woda z kranu

hej
    mam pytanie czy woda z kranu taka bez odstania moze miec jakis krystyczny wplyw na zrowie weza?
    czy zawsze musi byc odstana?
    jak wy robicie?

pozdrawiam

Re: woda z kranu

No najlepiej jak jest odstana bo te wszystkie syfy opadają na dno A jak bedziesz ciągle podawać taka prosto z kranu to z czasem może i mieć wpływ na zdrowie wężyka,ale nie koniecznie. zalezy jaką masz wode w kranie, czy używasz filtrów itp.

mromanow
    Guest

caly czas nie podaje zwykle staram sie zeby troche odstala.
    ostnio byla tlyko sytuacja ze odstana sie skonczyla a musialm spryskac terra i wymienic wode w pojeminku z ktorego pije siedzi etc.
    i zastanawiam sie czy taki nalanie zwyklej wody moze miec wplyw...
    filtrow nie mam a woda nie jest metna
    w kranie jest chyba zwykla....

ironkapela
    Guest

Stosuj wode przegorowana i masz problem z glowy

mromanow
    Guest

chodzi Ci o wode przegotowana??
    przyznam szczerze ze slyszlaem ze taka woda tez nie jest najlepsza....

ironkapela
    Guest

Ja nie slyszalem nigdy zlej opini o wodzie przegotowanej. Moze pomylilo Ci sie z destylowana. Woda przegotowana jest okey, sam uzywam jej do basenu oraz do spryskiwania terrarium z moim wezem. Z kranowa jest problem bo przy podgrzaniu jej do 28-30 stopni zaczynaja wydzialac sie "glony". Przegotowana jest super A jak masz wiecej kasy to kup sobie 5litrowy baniak mineralnej :P

Nie zgodzę sie z przedmówcami i poleciłbym kranówke odstaną.
    Woda przegotowana zabija wszystkie bakterie w wodzie nawet te "dobre".
    Ja zawsze stosuje kranówkę i nie zawsze odstaną i nigdy nie miałem z tym problemów.
    Pamiętaj że gorzej jest przedobrzyć niż czasem niedogodzić / choć pewnie wielu "fachowców" się ze mną nie zgodzi/.

mromanow
    Guest

o wlasnie taka opinie kiedys slyszalem ze gotowanie zabija nawet te dobre bakterie...
    no nic jak kilka razy dostanie nie odstanato chyba nic mu sie nie stanie.
    mimo to bede sie staral zeby postala sobie woda jakies 24h.
    dzieki za wyjasnienie
    pozdrawiam

Woda z kranu nie odstana będzie zawierac najczesciej stosowany u nas w kraju do jej uzdatniania chlor. Gaz ten wydzielający sie z wody może zatruc naszego pupila, im osobnik jest mniejszy tym gorzej dla niego. Zawsze starajcie się wodę odstawic na kilka godzin aby chlor mógł spokojnie z wody się uwolnić, pojemnik z taką wodą musi byc otwarty. Co do wody gotowanej, to można ją używać, bo w tedy spada jej twardość węglanowa co ma istotne znaczenie, bo woda z opadów atmosferycznych tych węglanów nie posiada.

Uprawnienia umieszczania postów