Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Czy to gody?

Czy to gody?

Pytanie.
    Trzymam dwa zbozowe w jednym terrarium. Wlasnie w tym momecie zauwazylem ze weze sie zaczely niespokojnie sie zachowywac i jeden drugiego gania. Tak jakby jeden na drugiego wchodzil i na nim jezdzil. Konioszki ogonow czasem im sie splataja. Ale to samica wchodzi na samca i to mnie dziwi. A pozatym weze nie byly zimowane mialem dopiero zamiar przystapic do zimowania ale nawet nie zdazylem jeszcze. Prosze o opinie w tej kwestji bo nie wie czy tak przebiegaja u nich gody czy moze cos zlego sie dzieje?

Re: Czy to gody?

A płeć miałeś rozpoznawaną na oko zapewne? Zbożówki i bez zimowania strzelają

Tak wiem ze i bez zimowania potrafia. Ale czesto trzeba im zastymulowac przynajmniej obnizenie lekkie temperatury. Ale to tez nie konieczenie. O plci weza dowiedzialem sie od poprzedniego wlasciciela mowil ze to samiec i samiczka.
    Pozatym glowne pytanie bylo "Czy w ten sposob ktory opisalem przebiegaja gody u zbozowych?"

Tak. Tak właśnie przebiegają. Nie są to razcej ćwiczenia i jeśli to faktycznie para to będą młode niezależnie od kondycji i wielkości samicy. Ile ona waży?

Jesli chodzi o wage to spokojnie oba maja podan 300 gram. W tej chwili wyglada to tak jak bysobie odpuscily i nie ganiaja sie. Ale jesli to gody to wydaje mi sie ze co jakis czas powinny toi powtarzac. O ile sie nie myle.
    Dryga sprawa jak zaczely sie ganiac to w pokoju byla 3 dziecie i strasznie byly rozdarte az sie dziwie ze wezykom to nie przeszkadzalo.:P hyh

A no i weze nie byly nawet rozdzielane. Caly czas przebywaja razem. Dopiero we wtorek po swietach mialem je rozdzielic:P A one mi tut taka niespodzianke :P

Zbożówki się rozmnażają bez żadnych zabiegów zazwyczaj. Szykuj inkubator

No niespodzianke mi zrobily i nie powiem zebym sie nie cieszyl z tego powodu )
    Ale narazie raz je przylapalem na tym i to trwalo moze ze 25 min. Wiec jeszcze poczekam z tym inkubatorem. Hyhy jestem sceptykiem.

U mnie lampropeltisy dla kontroli kopulują ustawione rządkiem w pudełkach na podłodze, tłumy ludzi łażą i podglądają. Nic ich nie rusza U ciebie dojrzała samica, kopulacje......bedziesz wujkiem Bez rozdzielania na zimę też sobie świetnie radzą.

A czy moze wystapic taki przypadek ze jeden z wezy bedzie gotowy do godow a drugi nie ? I to wtedy bedzie wygladac tak ze jeden chche a drugi ucieka od niego ?
    Czy takie sytuacje nie wystepuja ? Bo ta moja jedna zbozowka to naprawde wygladala jak by chciala uciec, nawet zdazalo jej sie w ucieczce walnac 3 razy o szybe lekko.

Uprawnienia umieszczania postów