Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: wąż zbożowy - żywienie

wąż zbożowy - żywienie

Witam, mam takie pytanie czy zbożówke 50-55cm można karmić owłosionymi myszkami czy trzeba ją karmić jeszcze noworodkami

Re: wąż zbożowy

daj jej jak zje to znaczy ze jest ok a jak nie zje to znaczy ze jest za duza

Raczej noworotkami mozna sprubowac troche wiekszymi myszkami ale to zalezy od wielkosci weża i jego "charakteru" czasami zdaza sie ze weze wybrzydzaja, jedza tylko np. Białe myszki

Conqueror
    Guest

ba... jasne... zależy od chęci węża ale zbożowe mają naprawdę duże możliwości...
    Ja przy długości 60cm albo troszkę mniej dawałem już dorosłe myszy...

Bieguska spoko dziabnie moim zdaniem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: wąż zbożowy - żywienie

Można ślepymi, owłosionymi maluchami. Tzn można teoretycznie bo mam samicę, która teoretycznie powinna jeść biegusy a po czymkolwiek z futrem rzyga natychmiast. Nie podawaj niczego, co jest 2 razy szersze niż wąż w najszerszym miejscu: to dla zasady, ale lepiej nieco mniejsze porcje. Zbożówki wbrew powszechnie panującej opinii nie są schematycznymi wężami i wyjątków od regóły jest bardzo dużo - trzeba na spokojnie sprawdzić czy już dorosła do takiej porcji. Jeśli dotychczas jadła noworodki to trzeba po prostu podawać nieco większe myszy (5-6 dniowe) a nie od razu duże. Stopniowo i powoli - to najlepsza metoda.

wiesz w naturze to jadały co było... nie ma reguły moja zbozówka ma 60 cm a spokojnie wmucił 2 szczrurki wielkości 2 myszy dorosłych(a to samiec)

Wiesz, jest wręcz przeciwnie W naturze wykazują zaskakującą specjalizację i niektóre populacje w młodości żywią się wyłącznie jaszczurkami......na szczęście tarrarium to nie natura, naturalna śmiertelność młodych też nie jest nikomu do szczęścia potrzebna.

Uprawnienia umieszczania postów