Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Uciekł machon

Uciekł machon

W nocy uciekł mi Machoń w dzien ucieczki przeszedł wylinke ma 37 cm . nie wiem gdzie mam juz szukac , mam mały pokuj wiec przetrzepałem go cały , rozkrecałem segment itp
    no i weza nie ma?? Jest jakas szansa ze go znajde albo sam wyjdzie?? i czy mógłby po uczieczce kierowac sie w strone ciepła czyli moja i zaplatac sie gdzies w poscieli??

Re: Uciekł machon

Z reguły jest tak , że możesz szukać węża bezustannie przez tydzień bez skutku a gdy już zwątpisz wyjdzie sam - zawsze mam tak gdy ucieknie jedna z moich obsolet , uciekinier number one Spokojna głowa. Ale jeśli bardzo chcesz szukać to szukaj w ciepłych miejscach- za komputerem, lodówka....

yanex
    Guest

Siema

Taki drobny wąż mógł uciec wszędzie. Jak pisałeś przeszukałeś DOKŁADNIE cały pokój, więc mógł dostać się do innego pomieszczenia w domu. Jeżeli chcesz go jakoś zwabić to możesz podłożyć jakiś smakołyk (w twoim przypadku oseska) i w największej ciszy i skupieniu oczekwać na przybycie węża do przynęty.

Życzę szybkiego znalezienia gada!

dzieki :P kurde oby sie znalazł

a oto odpowiedż na ten temat zaczerpnięta z FAQ, które we współpracy z ironkaplą i mordd'em napisaliśmy:

18. Gdzie szukać węża, gdy ucieknie?
    Gdy ucieknie nam wąż bardzo często nie uda nam się go znaleźć pierwszego dnia, dlatego trzeba się tym aż tak mocno martwić. Szukać zaczynamy od razu. Pierwszym naszym krokiem jest dokładne sprawdzenie, czy wąż na pewno nie schował się gdzieś w terrarium, gdyż łatwo można go przeoczyć i może niepotrzebnie się denerwujemy. Jeśli nie ma go tam, dokładnie przeszukujemy teren wokół terrarium stopniowo rozszerzając zakres naszych poszukiwań. W przypadku małych węży robi się "ścieżkę wężową" czyli dokładnie śledzi, w którą stronę wąż miał fizyczną możliwość pójść (można wykluczyć na początek np. półkę będącą w odległości równej lub większej niż długość węża). W takim wypadku jeśli wąż miał możliwość zejścia na podłogę, to może być wszędzie. Ale prawdopodobnie raczej chowa się w pobliżu (w każdym razie do nocy). I trzeba myśleć jak wąż, pytanie podstawowe, gdzie jest ciemno, ciasno i nie da się wejść. Tam jest wąż . Sprawdzamy wszystkie szpary przy podłodze, za i pomiędzy meblami, w meblach, na nich itp. Szukamy nawet tam, gdzie nam się wydaje, ze ich na pewno nie ma. Jeśli nasze poszukiwania zakończą się fiaskiem można spróbować jednego z wymienionych sposobów:

1) do pokoju w którym podejrzewamy obecność węża wstawiamy klatkę z umieszczonym pokarmem (myszkę, szczurka, oseska), szczebelki klatki muszą być na tyle szerokie, żeby wąż mógł się pomiędzy nimi prześliznąć i zjeść posiłek uwięziony w klatce. Skoro mysz nie wyszła, to wąż po zjedzeniu jej też nie wyjdzie

2) Obniż temperaturę w pokoju tak, aby wężowi nie stała się krzywda, a było mu trochę zimno (18 stopni) zapal taką lampkę, żeby dawała tyle ciepła, ile potrzebuje twój gatunek węża i czekaj. Najprawdopodobniej wąż wyczuje ciepło i ułoży się pod lampą, żeby się ogrzać. Lampy nie należy ustawiać na otwartej przestrzeni np. na środku pokoju, bo wąż będzie się bał wyjść i ta metoda nic nie da. Lampkę ustaw w rogu, gdzie będziesz mógł ją obserwować, a wąż będzie się czuł bezpieczny. Zamiast lampki możesz użyć czegoś innego co daje ciepło. Jest to wskazane, gdy twój wąż żeruje nocą.

3) BARDZO BRUDZĄCY!!!! Weź sitko i rozsyp w pokoju, w którym najprawdopodobniej jest wąż, w miejscu, w którym się najprawdopodobniej ukrył, albo może się ukryć mąkę. Należy to zrobić dokładnie i "zabielić" pas ok. 30cm, a jeśli wąż się przemieści, to będziemy wiedzieli mniej więcej w którym kierunku i gdzie szukać, a przede wszystkim, czy w ogóle jest jeszcze w pokoju w którym szukamy. Ten sposób również pomógł mi złapać węża!

4) Można jeszcze ustawić w pokoju pojemnik z wilgotnym torfem lub wilgotny ręcznik i ustawić go w ciemnym miejscu. Często też właśnie tak mozna znaleźć pupilka.

Węże najczęściej chowają się w ciepłych i mało widocznych miejscach! Nieraz można go znaleźć za lodówką czy kaloryferem.

watain
    Guest

moja zbozówke znalazłem ostatnio w komputerze:P, pozamykaj okna,
    wczesniej czy później moze sie znajdzie pozdrawiam

mi lampropeltis tęż wiele razy nawiał ale zawsze się znalazł prawie zawsze sam wychodził

Uprawnienia umieszczania postów