-
Re: Oseski, czy mozna ponownie zamrażać?
mozesz spokojnie-pod warunkiem ze po prostu nie lezalo odmrozone dwa dni na kaloryferze))
nic sie nie stanie-ZADNEJ ROZNICY JEZELI TO NIE BYLO ZA DLUGO
-
Sokojnie można.
Nie straci on na swojej "jakości".
A gadowi na pewno też nic nie będzie po zjedzeniu takiego oseska.
-
pisałem juz ze nie chodzi w takim przypadku o względy finansowe, a do "swojej teorii" nie zamierzam nikogo przekonywac, życzę tylko zeby nikt z was nie musiał się uciekać do takich srodków czyli miał zawsze zdrowe i jedzące węże - ja wolę zamrozic oseska dwukrotnie i aby wąż sam zjadł niz karmic go na siłę.
-
Przy odmrożeniu jakiegoś produktu, a potem przy ponownym zamrażaniu morze dojśc do rozwinięcia się salmonellozy czy innych bakterii (np. paciorkowca), niewiem jakie to jest ryzyko przy zdechłych zwłokach noworodka mysiego, ale przy np. lodach jest bardzo duże ryzyko rozwinięcia się groźnych bakterii. Zalecał bym jednak ostrożność. Zgadzam się z Arem. Lepiej zapobiegać niż mieć chorego węża.
-
To jest kwestia metody karmienia. Ja podaję żarcie na 15 minut i nie zjedzone zabieram, dla tego bez obaw mogę je powtornie zamrozić. Rozumiem, że jeśli ktoś zostawia ścierwo na całą noc w terra, albo ma problemowego węża, który nie wiadomo kiedy zje to nie może sobie pozwolić na takie zagrywki. Metoda odmrożenia i szybkiego powtórnego zamrożenia jest faktycznie często polecana jaki motywująca do jedzenia dla kapryszących. Jak ktoś nie musi, albo nie chce to zawsze może nakarmic sroki za oknem, ale jeśli karmi się pod kontrolą i nie zostawia żarcia na długo w terrarium to bez wahania można je powtornie zamrozić, nawet z powodow oszczędnościowych. Wystarczy traktować myszy podobnie jak własne jedzenie i logika podpowie kiedy można a kiedy nie. Ja zazwyczaj mrożę niedojadki w oddzilenym pojemniku (do natychmiastowego podania) i nie mam jakichkolwiek problemów z tego powodu.
Uprawnienia umieszczania postów