Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Wąż dla początkującego

Mateuszbak
    Guest

Re: Wąż dla początkującego

Troszkę mnie nie zrozumieliście z tym terra MI chodziło o to, ze na pewno nie będę mógł mu zapewnić wyżej wymienionych gatunków. A będę mógł mu zapewić takie
    100-120/50-60/60-70(dl/szer/wys)
    Zastanawiam się teraz nad Lampropeltisem, jakąś odmianą barwną Elaphe guttata, i jeszcze nad boą leśnym. Zobaczyłem sobie opis tego węża i po prostu świetny
    I byłby to chyba najmniejszy podgatunek E. c. maurus. I sądzicie, ze takie terrarium by mu wystarczyło??

lepiej troszke wieksze.........ale za to idealne dla mlecznego lub zbozowki!

Ja polecam boa duciciela, regiusa, zbozówke, amurskiego i chińczyka

Moglbys hodowac tam parke wezy ponczosznikow- nie wymagaja bardzo wysokich temperatur i maja ciekawy, odmienny jadlospis- zywia sie glownie rybami czy zabami, poluja w wodzie, wg mnie jest to ciekawsze

Mateuszbak , boa leśny nie jest wężem spokojnym a bardziej agresywnym , co do epicrates cenchria też bym nie polecał dosyc nerwowy moze nie odrazu agresywny ale nerwowy napewno , co do ponczoszników - charakter wystraszonego zaskrońca praktycznie nie do oswojenia , ja proponuje zbożówke lub boa dusicela polskiego kundla

Poweim ci tak wymiary twojego terra które jesteś w stanie zrobić to pasuja idealnie na jednego odpowiadającego twoim kryteriom weza Boa constrictor moge ci o jego zachowaniach dużo opowiedzieć i inni też bo jest dosyć popularny obecnie mam parke tych wspaniałych węzy.

Mateuszbak
    Guest

No Boa constrictor raczej nie. Uwzględniam to że zwierzęta te rosną, apotem nie będę mógł im zapewnić dobrych warunków. Bo co zrobię za kilka lat gdy taki boasek będzie miał 2,5-3m?? Żeby się zmieścić do mojego terra musiałby chybac cały czas zwinięty leżeć.
    A w takim terra co napisałem że mogę mieć, ile węży zbożowych miałoby dogodne warunki??
    Nie chce robić nic na siłe, po prostu chcę aby moje zwierzaki miały dobrze i zeby potem nie było problemów.
    Dlatego prosze o wypowiedź hodowców którzy mają doświadczenie z danym gatunkiem. I najlepiej żeby napisali w jakich warunkach trzymają swoje wężyki

Polski boa constrictor kundel zadko osiaga 2,30 m a co mówic 3 jak trafisz na samca to 150 i koniec , ja proponuje constrictorka albo regiuska

Mateuszbak
    Guest

Ale czy terrarium o długości 100cm nie będzie za małe jak dla węża który ma 1,5-2m i jest dosyć gruby?? Bo chcę żeby mój wąż naprawde miał tam dobrze.
    Nie chcę żeby potem przeze mnie cierpiał.

ja uważam że nie jeżeli trafisz na samca , dlatego najlepiej żebyś kupił podrostka , to dla niego będzie idealne

Uprawnienia umieszczania postów