Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Wąż dla początkującego

Mateuszbak
    Guest

Wąż dla początkującego

Chciałbym abyście mi poradzili węża jakiego warto kupić. Ale wąż taki musi spełniać kilka kryterii
    -nie może to być taki wąż który ciągle siedzi gdzieś schowany, albo że częśto go widać
    -najlepiej żeby był to łagodny, cierpliwy, nie stresujący się bardzo gatunek, gdyż to będzie mój pierwszy gatunek i chciałbym go brać na ręce czasami
    -terrarium nie gra większej roli, ale nie mogę sobie pozwolić na 2m/1,5m/2m
    Prosiłbym o wypowiedź hodowców którzy mają na co dzień do czynienia z danym gatunkiem.

Re: Wąż dla początkującego

P.regius lub E.cenchria.

Mateuszbak
    Guest

No python odpada. Ale jeśli chodzi o Elaphe cenchria to czy n jest akurat najłagodniejszym gatunkiem z rodzaju elpahe??

Wiesz sorry mateusz ale po tym co piszesz to widzę że nie masz zielonego pojęcia o wężach.
    1.Epicrates a nie Elaphe(fan zbożówek się znalazł)!
    2.Regius nie jest takim złym wężem dla początkującego, ja zacząłem właśnie od regiusa ale poprostu nie tak jak inni dużo czytałem.

Chodzi o Epicrates cenchria - BOA TĘCZOWY dodam ze to bardzo piekny wąż

Mateuszbak
    Guest

No od razu widać że jestem początkujący
    Ale starałem się dużo ostatnio o wężach czytać, ale i tak nie za bardzo sie jeszcze orientuje dlatego prosze o pisanie pełnych nazw.
    A co do Regiusa to sobie chyba na niego nie pozwolę bo nie będę mógł mu zapewnić warunków jak dorośnie.
    I prosze nie denerwujcie się jak znowu jakieś głupstwo walnę

ja bym ci radził mahonia lub zbozówke

No jak regiusowi nei bedziesz mógł zapewnić warunków?? Przy taki terra nei ebdzie problemu Ale skoro tak twierdzisz to boa tęczowego sobie podaruj, pomyśl nad jakims wężem właściwym np: mahoń, zbożówka, jakiś królewski, smugowy i wiele jest innych

Jest wiele węży odpowiednich dla początkującego.
    Nikt nie zna twojego gustu i nie jest w stanie powiedzieć Ci konkretnie co masz kupić.
    Poczytaj opisyc gatunków, wybierz węża który Ci się podoba i któremu jesteś w stanie zapewnić odpowiednie warunki, zrób dla niego odpowiednie terrarium i do dzieła.

Polecam:
    - smugowy: P. obsoletus - dowolny podgatunek - rożnorodne, nie grymaszą, widać je
    - amurski :E. schrencki - pozornie monotonne ubarwienie, ale usposobienie idealne, żerty i bezproblemowy
    - dwuplamy: E. bimaculata: trzeba poszukać, maleństwo, ale nie do zdarcia, przy tym wybitnie ładny
    - dowolny podgatunek L. mexicana: skryte w młodości, potem widać je w zasadzie ciągle, kupić z dobrego źródła, nie grymaszącego. L.m. thayeri - pełna gama kolorów
    - dowolny inny gatunek Lampropeltis, ale trzeba przeczekać okres młodzieńczy (skryte) - potem ideał terrarysty. Zacząć od najpopularniejszych (skończyć się nie da, kto by poprzestał na 1 sztuce..... )
    - o regiusach nie piszę bo sam przecieram szlaki, jak dla mnie na razie bezproblemowe, ale doświadczenie mam umiarkowane......

Wymiary terrarium wróżą nieźle - możesz mieć 2 zamiast jednego.... a w pionie 4....... dla mniejszych gatunków oczywiście

Uprawnienia umieszczania postów