Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: "załatwianie" się

Mieszany widok

"załatwianie" się

Mam pytanie, może ono wydawać się głupie ale jak często węże się "załatwiają"(wydalają odchody i mocz)???Jak dezynfekuje się terrarium, i co jaki czas się to robi?Z tego co wiem przy czyszczeniu wymienia się tylko zabrudzony skrawek podłoża ale co zrobić z moczem??Czy jest tak że wymieniamy całe podłoże jak u gryzoni co jakiś czas?Czy zapachy wydobywające się z terrarium są bardzo intensywne??
    Pytam dlatego gdyż moi rodzice są bardzo wrażliwi na tym punkcie, a chciałbym ich namówić na zakup węża.Odpowiedzi starajcie się dostosowywać do węża zbożowego.

Z góry dzieki za wszystkie porady.

Re: "załatwianie" się

Mocz nie rozpływa się po terra , jest w jednym miejscu z kałem jako biało-czarna kulka z przeźroczystą obwódką , wyjmujesz z terra dokłądnie i juz nie śmierdzi jeśli twoi rodzice martwią się o 'smrodek' to nie mają o co zakładając ze bedziesz sprzatał swojemu pupilkowi

Ochody są wydalane koło 3 dni od karmienia czasem dłużej A brzydkiego zapachu nie bedzie jak bedziesz sprzątał.

A tak dokładniej z tym moczem - gady wydalają go w postaci skrystalizowanego kwasu moczowego, jest to jedno z wielu przystosowań do życia na suchych terenach (oszczędna gospodarka wodna)

Nie martw się nie śmierdzi Oczywiscie jak sprzątasz w terrarium.

Dambala napisał "Ochody są wydalane koło 3 dni od karmienia czasem dłużej " No zdecydowanie dłużej. Wszystko zależy od gatunku. Niektóre strzelają kupsztala częściej a niektóre rzadziej. Np. u mnie to średnio jest 1 kupa / 2 tygodnie

Uprawnienia umieszczania postów