-
Re: Kobra królewska...
Gerald napisał(a):
> Kleopatra zginęła od ukąszenia kobry królewskiej (dobrowolnie),
a nie od ukąszenia kobry egipskiej??
-
chyba kobry królewskiej ale być może że jestem niedoinformowany....sprawdze to wieczorem
-
Nie wiem jak z kupnem ale kiedyś mieszkałem w Dęblinie i tam właśnie nieraz widziałem żmiję, czasem zaskrońca, a jaszczurek (szczególnie po deszczu) było od cholery!!!
Zaskrońce (jaszczurki także) nieraz brałem na ręce, ale naszczęście nigdy się nie pomyliło ze żmiją...
-
Mam nowe informacje!!! Tak, jest to kobra królewska, koleś choduje to parę lat, ale z wycietymi gruczolami jadowymi, mlode mają już 6 miesiecy i wyciete gruczoly, cena z tad, że ludzie boja sie ze to nielegalne, a koleś chce po prostu oddać weże komuś, kto o nie zadba, w ciagu paru dni bede mial zdjecie. Mowi, ze owszem jest nadal agresywna, ale nie pluje jadem (bo go nie produkuje), a ugryzla go raz... Jedyny problem jak koleś twierdzi, to mlode, ktore do czasu wyciecia dysponują jadem wiec zanim sie wykluly musial sprowadzać surowice z niemiec (niestety przydala sie, ale cale szczescie ze świerzo wyklute maja mniej jadu)... Ja jednakże cobre sobie definitywnie odpuszczam i myślę teraz o pytonie królewskim
P.S.
Ktoś napisal coś o przyszlkym "wezologu" i sie z nim zgodze. Do puki niczego sie o chodowli nie dowiedzialem, to myslalem ze interesujące są tyko kobra krolewska, żmija rogata, grzechotnik i czarna mamba, ale teraz wiem, ze jest dużo wiecejciekawych weży, a do tego "bezpieczniejszych"...
Jeszcze raz sorki za zamieszanie i nie do konca madre wypowiedzi wynikajace z niewiedzy....
-
Łoł koberka z wyciętymi gruczołami za 100 zł. brzmi kusząco Ciekawa sprawa.
PS; Jak bedziesz miał zdjęcia to podeślij na radekd85@wp.pl z góry dzięki
-
HmMm tylko wycięcie gruczołów jest conajmniej 3-4 razy drozsze niz cena tego węza... więc raczej opłacalnego biznesu na tym niezrobi....a ja nadal czekam na fotki bo dalej niewierze w hodowle Kobr królewskich w Polsce...
-
małe kobry przecież nie mają wycietych gruczołów. Olav pisze że kolega ma surowice.
-
Male kobry jush mają, ale robi sie to dopiero w 4/5 miesiacu po wylęgnieciu wiec wczesniej byla mu potrzebna... W cene zabiegu nie wnikam, moze zalatwial wszystkie naraz, albo u znajomego i ma taniej?? A może sprzedaje 5 sztuk w niemczech za kilkaset euro jedna zeby pokryc koszty a kilka zostawia dla znajomych?? Jak bede mial jakiekolwiek info, albo fotki (czyli w ciagu kilku dni), to dam znać.
P.S. Czy jak zwieżak ma jad jush wyciety, to jego hodowla jest nadal illegal???
-
Tak nadal jest nie legalna, bo nalezy do rodziny jadusó i jest na nie ogólny zakaz bez rozróżniania z czy bez gruczołów. Tak mi sie przynajmniej wydaje
-
Wiesz co za stówkę to i ja bym chyba wziął...:P ale to jest niemożliwe...
Uprawnienia umieszczania postów