Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Kobra królewska...

Kobra królewska...

Mam ogromną prośbę do wszystkich, ktorzy mogą mi pomoc!!! Planuję rozpocząć moją przygodę z wężami ale nie zabardzo mam doświadczenie w terrariach (dotychczas byl ze mnie akwarysta i hodowca myszy - żarcie dla weża mam ). Mam dostęp do taniej kobry krolewskiej (w tej chwili ma jakieś 2, może 3 miesiące), ale mam kilka watpliwości:

-jak szybko rośnie??
    -jak i gdzie usunąć gruczoły jadowe i na ile taki zabieg utrudnia hodowlę??
    -jak duże i jak wyposażone musi być terarium??
    -czy usunięcie gruczolow jadowych daje calkowitą pewność, że jak użre, to nic sie nie stanie??

A może w żadnym wypadku nie powinienem decydować się na ten gatunek?? Dlaczego?? No i w takim wypadku bardzo przydało by się info na temat jakiegoś nie za dużego (ale takiego, żeby mogl jesc myszy, bo ma druga polowka robakow nie zniesie ), ładnego i latwego w chodowli dusiciela. Za wszystkie odpowiedzi z gory dzieki!!!

Re: Kobra królewska...

Z kobry zrezygnuj... w Poslce hodowla węzy jadowitych jest zabroniona a usuwanie gruczołów to według mnie okaleczanie zwierzat i robienie z nich kalek...

łady i łatwy w hodowli dusiciel to Boa constrictor...

Conqueror
    Guest

Większość węży będzie jadła myszy od zbożoego, po pytona tygrysiego...

Tak jak napisal Goblin hodowla wezy jadowitych jest zabroniona. Usuniecie gruczolow jadowych to robienie z weza kaleki poniewaz jad nie tylko zabija ofiare ale rownierz prowadzi do rozkladu wewnetrznego co ulatwia trawienie. Natomiast jezeli nie usuniesz gruczolow jadowych nie majac zadnego doswiadczenia z wezami moze sie to skonczyc tragicznie. Jezeli chodzi o dusiciela to zalezy jakie masz terra?

Kobra królewsa i do tego na początek... napewno zły wybór z dusicieli to tak jak pisali poprzednicy BC albo Regius po solidnym teoretycznym przygotowaniu

Na razie nie mam zadnego pod tym katem, jak zdecyduje jaki waz, to pod jego katem kupie terrarium...... Chociaż, jesli jush mam kupować weza innego niz ta cobra to wolalbym puki co coś naprawde malego (100-120 cm)...

Olav takie małe rosną Pytony królewskie (Python regius) , a czemu jeżeli inny niz kobra to taki mały przeciez kobry królewskie rosną HmMm conajmniej duze :]

Bo kobre mialem miec duzo taniej (100pln, od znajomego diewczyny), i mialbym wiecej na wieksze terarium, a w przypadku droższego weża na terarium robi sie mniej pieniażkow A fakt, koberki rosną duże (najwieksze z jadowitych) zwykle przekraczają 400cm, a czasem nawet dochodzą do 550 cm...

Kobra królewska 100PLN smierdzi mi to nieziemsko mocno :]

Skad ją ma , jaka jest wielka ?

ma z wlasnej hodowli, male maja jakies 2, moze 3 miesiace.....

Uprawnienia umieszczania postów