-
Rana na zbożówce
Mam problem z jedna z moich zbożówek a mianowicie podczas okresu przygotowawczego do wylinki tj. wczasie gdy zmetnienia juz zniknely i oczekuje sie juz wylinki mój wąż prawdopodobnie przeciskając sie miedzy kawalkami kory (mam z kory zrobione tlo w terrarium zadarł sobie stary naskórek tak mniej wiecej 2 cm za glową na dlugosci jakies 4 cm razem z luskami az do tkanki po paru dniach przeszedl wylinke prawidlowo . Rana sie zaczela goic tzn. zrobil sie strupek ktory teraz w malych kawalkach zaczyna odpadac ale zauwazylem ze pod strupkiem jest zaschnieta tkanka a nie luski i stad te pytanie czy odzyska kiedys luski w tym miejscu czu do konca bedzie juz blizna . Poradzcie coc czy da rade cos zrobic jakies masci lub cos takiego aby ta rana sie ladnie zagoila i powiedzcie mi czy jest wogole mozliwosc ze luski po paru wylinkach np. sie zregenerują???
-
Re: Rana na zbożówce
Dobrą maścią do gojenia można posmarować. Nie wiem jak to wygląda ale możliwe że już łuski się nie zregenerują ....poprostu zostanie taka przerwa w łuskach.
-
Wydaje mi sie ze mozna byloby te rane smarowac mascia neomecynowa. Pomaga i przysiesza ona gojenie sie ran. Co do regeneracji lusek, to moze po calkowitym zagojeniu sie rany i kilku wylinkach waz odzyska luski. Pozdrawiam
P.S
Skontaktuj sie jeszcze z jakims wetem, moze z Jarkiem Zajaczkowskim.
-
maść tribiotic, polseptol... do dostania bez recepty, oczywszczają i przyśpieszają zasklepianie się rany.
wąż w pewnym stopniu pradopodobnie zregeneruje łuski po kilku wylinkach, proponował bym trzymać go w terrairum wyłożonym ręcnzikami papierowymi, tak, aby zanieczszczenia nie dostawałyt sie do rany.
-
Ja osobiscie wolalbym isc do lekarza (rodzinnego) i wziac recepte na np. "Mecortolon S". Leki bez recepty z reguly maja bardzo malo substancji sterydowych, a to wlasnie one sa odpowiedzialne za szybsze gojenie sie ran.
-
-
łuski powinny sie zregenewowac po kilku wylinkach ... gdzies był post .. mniejwięcej o to samo chodziło .. tylko ze tam był boasek i podrapał go szczur ..
-
Dobra rada !
Idź z wężem do lekarza
Uprawnienia umieszczania postów