Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Liasis Olivoaceus / Fuscus

Mieszany widok

Liasis Olivoaceus / Fuscus

I również o tych wężach szukam informacji ......

Re: Liasis Olivoaceus / Fuscus

Liasis olivaceus - osiąga wzrost między 8-12 stóp ( 278cm - 418cm ) - przeciętnie jednak osiąga 6 stóp ( 209cm ).
    Większość ma ciemno brązowy olivkowy kolor. Zamieszkuje północną Australie - zachodnią część Cape York Peninsula oraz Kimberly district zachodniej Australii.
    Są dużymi wężami o zreguły dobrym temperamencie aczkolwiek nieprzewidywalnym.
    Jada wszystkie gryzonie od myszy do świnek morkich.

Nie wiem, czy dostępny w Polsce. U nas można dosyć tanio kupić L. mackloti, aczkolwiek to niepopularny gatunek. Kąśliwy i wyjątkowo żarłoczny, w dodatku uchodzący za mało atrakcyjnego kolorystycznie.

olivaceus nie jest latwym gatunkiem, raczej kasliwy a przede wszystkim wymagania srodowiskowe sa u niego dosyc skomplikowane.

No właśnie mackloti nie bardzo mnie interesuje , raczej olivoaceus

Liasis olivaceus również kolorystycznie nazbyt atrakcyjny nie jest, w Polsce właściwie nie dostępny.
    Dorosłe mackloti w mojej subiektywnej ocenie nie są brzydkie - gatunek bardzo ciekawy, rzadki ale łatwo dostępny , cena przystępna.

pytanie brzmi czy mowimy rzeczywiscie o makloti, bo z tego co wiem to wiekszosc z dostepnych to mieszance.

Osobniki z którymi obcowałem i do których mam dostęp to czyste Liasis mackloti, nawiasem mówiąc zostały 2 samice i jeden samiec- cena za trio 1300zł - nie posiadam zdjęć. Mierzą koło 150cm i maja 2 latka.

zrob zdjecia pomyslimy, mowie powaznie.

Zdjęć na google jest masa. Niestety mam eosa 1v i nie mam czasu ma skany.

Uprawnienia umieszczania postów