Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: martwe czy żywe myszy

martwe czy żywe myszy

niedługo stane się właścicielem węża zbożowego. zastanawiam się jednak ciągle nad formą podawania pokarmu, proponuje więc porównać wszystkie aspekty za i przeciw stosowania żywego bądź martwego pokarmu.

pozdrawiam

Re: martwe czy żywe myszy

Karmienie martwym pokarmem jest bezpieczniejsze i najbradziej odpowiednie ale ja karmie zywym pokarmem i mam zamiar to zmienić.

Od poczatku dawaj martwy , no chyba ze noworodki , po co ryzykowac i karmic zywym? w terrraium wąz ma ograniczone mozliwosci i NIE JEST TO NATURA TAKZE BEZ BEZCELOWYCH UWAG PROSZE , a Ty spider13 kiedy to zamierzasz zmienic ? obudzisz sie z ręka w nocniku jak bedziesz miał pogryzionego węza

Na ten temat było wiele dyskusji i zawsze uznawano karmienie martwymi mychami za najlepsze. Rozchodzi się o bezpieczeństow wężyka a gryzonie nie są takie miłe i potulne jak walczą o życie

Pokarm martwy jest najbezpieczniejszym rozwiazaniem. Tylko mrozonki maja "wade" poniewaz pokarm taki traci z czasem swoje wlasciwosci odzywcze.

domyslam sie ze oszlamiania rowniez nie preferujecie

pozdrawiam

Napewno dawanie mrożonych myszek jest bezpieczniejsze dla wężyka ale jak sie dostosuje rozmiary to mysz nie jest w stanie zaskodzić.Choć widziałem zbożówkę ze śladem po ugryzieniu przez szczura ale gostek do dwóch zbozówek podobno wpuścił pięć szczurów to się nie dziwię. Ale moje zdanie jak by mnie mieli trzymac w zamknięciu to przynajmniej chciałbym dobrze pojeść a żywe to zawsze będzie żywe. mając zbożówkę od 20 cm przez półtora roku nie zdarzyło mi się żeby została ugryziona choć tego to fakt nie można uniknać, i mając około 90 cm dawała sobie radę z chomikami i ze szczurami ale nigdy nie była karmiona mrożonym pokarmem.Ps.
    wybór należy do ciebie byle by dostały tyle ile im potrzeba i na czas by wężyk miewał się dobrze

ironkapela
    Guest

Zdecydowanie martwy.

był już taki temat

http://www.terrarium.com.pl/forum/re...887&t=2766&v=f

tu było dużo argumentów za i przeciw zarówno martwym jak i zywym.

ja uważam, ze jak się dobrze pilnuje, to węzowi nic sie nie stanie, ale jek ktoś jest leniwy, niech karmi lepiej martwym

pozdrawiam
    ser

Mi raz mała myszka boasa dziabneła;/ pól cm od oka, dlatego lepiej dawac martwy pokarm...
    dalej daje żywy (wonsz sie cieszy)
    Myśle że optymalnym rozwiazaniem jest podawac na pęsecie pokarm ogluszony lub świeżo ubity, jest chetnie zjadany, a mrozonki nie bardzo;( jest to świerza polska dobra żywnosc a nie odgrzewane żarcie z zamrażarki:P

Uprawnienia umieszczania postów