-
constrictor temperatury
jest taka sprawa ,ostatnio polemizowałem z kolega na temat temperatury w terrarium dla boa constrictor , a chodzi tutaj głównie o temperature w nocy . Ja swoje węze w nocy trzymam w temperatuze miejwiecej 22-24 stopnie , lecz kolega (tez hoduje te weże) trzyma swoje przy temperaturze 19-20 stopni w nocy . I tutaj wynikła dyskusja aż sam zwatpiłem , od zawsze twierdziłem ze węze te wymagaja w nocy dosyc wysokich temperatur , a u tego kolegi od 3 lat całekiem niezle sie trzymaja , twierdzi on że niektóre populacje(podgatunki) tych węzy wystepuja w rejonach gdzie temperatury nocne sa stosunkowo nieskie i twierdzi on ze constrictory całkiem niezle to znosza a wrecz takie wachania sa kozystne (a jego węze trzymaja sie całkiem dobrze , nawet super smiem powiedzieć ) a powiem szczeze ze było by mi na reke obnizyc jednak do 20 stopni temperature w nocy . prosze o wypowiedz osoby doswiadczonej w tej kwesti , jak sie zaopatrujecie na temperature w granicach 20 stopni(w nocy) dla boa constrictor i czy tak niska temperatura moze miec jakies skutki w przyszłosci dla węza , czy jest dopuszczalny taki spadek temperatur dla tego węza bez skutków ubocznych w przyszłosci . Z góry dzieki za odpowiedz i pozdrawiam ( i czy ktos praktykuje takie temperatury?)
Uprawnienia umieszczania postów