Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Płeć boa-foto.

Re: Płeć boa-foto.

CoNeV a na jakiej podstawie rozpoznajesz tą płeć na 90% procent?? Na podstawie samych pazurków??

Tak. U młodych samców są juz widoczne, u samic nie

Marcin .P
    Guest

Mój samiec ok 2-3 kg może mniej może węcej w maju skończy 2 lata
    jeśli ten twój boa to samiec w podobnym wieku to obserwój zachowanie pazurków samce w tym wieku zaczynają być aktywne ( a jeśli miał byś samice młodą nawet tego roczną znaczy 04 w pobliżu to sprubuj umieścić ją z nim na kilka godzin w jednym terra i obserwuj ) [ oczywiście nie pozwul na zbytnie igraszki ] i prubują drapać wszystko w pobliżu moze to być sposób na rozpoznanie płci tak sądze !!
    Jak kupiłem go w maju 2003 to wydawał się być samica miałem nadzieje że tak będzie , ale po roku zaczeło mi podejrzanie wyglądać zachowanie i długośc pazurków wtedy stwierdziłem ze jest nie andzala jak miało być tylko andżel podejrzenie się sprawdziły na sądowaniu i mam samca
    ale tak jak u ciebie niezobaczymy foto ujścia kloaki to nie da się tak na oko no i jak masz info to by się przydało kiedy się urodził bo może to być 2 letni samiec lub 1,5 roczna samica
    zgodze się z CoNeV 'em u młodziaków da się rozpoznać płeś po wielkości pazurków bo u samczyków są one już widoczne przynajmniej ja jak własne młodziaki kupowałem to po powrocie do domu potrafiłem sam odrużnić płeć mimo że hodowca poinformował mnie ktury młodziak jest jakiej płci . Moje młode z 04 szczegulnie 1.0 ma widoczne pazurki o dług ok 2mm a samice ok 0 mm lub wcale nie widac

Wąż ma 3 lata i waga ok 3,4 kg i długość 175cm trzymam go teraz z dwoma samicami jedna ma troche ponad 140 cm i 1,5roku a druga troche ponad 2 lata i nie zauwałyłem nic szczególnego w ich zachowaniu leżą zawsze w jednym miejscu.Tego największego mam ok 3 tygodnie.

Moje obydwa mają pazurki a jedno to samica a drugie to samiec. Samica ma po prostu krotsze a samiec dłuższe. Niestety jak były młode to prawie nie było widać różnicy.

Nie znam kompletnie niemieckich forów (nie znam języka), ale podejrzewam, że ta kwestia wygląda tak jak na polskich - odradza się, bo za malo jest ludzi, którzy to potrafią i żeby tego początkujący nie próbowali robić sami. Może się mylę, ale znasz niemiecki, to popytaj dużych hodowców niemieckich jak sprawdzają pleć mlodych, które im się klują/rodzą.

A ja wierzę Amerykanom nie tylko dlatego, że tylko ich opinię znam. Sondowalam już trochę węży i wierz mi, jeśli robi się to delikatnie, to nie jest to niebezpieczne. Za to wyciskać się nie da delikatnie, bo starszy niż 1 miesiąc wąż trzyma tego hemipenisa mięśniami, które go kontrolują, a mlodszy z kolei (przynajmniej wlaściwy) jest na tyle nieduży i delikatny, że niewiele sily potrzeba, żeby go uszkodzić. Sama nie próbowalam, ale widzialam, jak "delikatnie" robi to pewien pan (nie powiem, kto, bo mnie źle zrozumie i się obrazi) doroslemu wężowi - delikatnie się nie da technicznie.
    A co do oceny na oko, to jak już mówilam, każdy wierzy w to w co mu wygodnie

Z tego co piszesz o jego zachowaniu, stawialbym na samice. Samiec tej wielkosci o tej porze roku mialby raczej ochote na kopulację, aczkolwiek nie jest to regułą i z jakiegos powodu moze mu sie nie chcieć... Z budowy ciała wnioskując też stawiałbym na samice (samiec, jesli nie bylby przekarmiony bylby raczej nieco szczuplejszy jak na moje oko, ale to tez nie moze posłuzyc jako kryterium przy ustalaniu płci). Niczego sie nie stwierdzi na 100% póki nie dasz odpowiednich fotek.

Myślę, że każdy określa tak płeć jak chce, a najważniejsza jest skuteczność. Jak długo nie ma pomyłek i uszkodzeń zwierzaka przy tym, to jest to oki.

Ciekawe jak Sułek rozpoznaje płeć (płcie ?) u młodych. ?
    Sprzedają przecież zapewnia że na 99% to jest to co mówi.
    Kupiłem tak Suczkę dla Czesława i wydaje się być samiczką

sądując??

Uprawnienia umieszczania postów